Kara delik fotoğrafı çekmek uzun süredir bilim adamlarının yapmaya çalıştığı bir şey. Şimdi, Event Horizon Teleskopu ile bu hedefe ulaşılmasına çok az kaldı.
Event Horizon Teleskopu (EHT) sonunda galaksimizin merkezinde yer alan devasa kara deliğin fotoğrafını çekmeye hazırlanıyor. Yapımı yaklaşık 20 yol süren EHT, 5-14 Nisan tarihleri arasında Sagittarius A adlı merkezin görüntülerini kaydedecek. İlk kara delik fotoğrafı bu şekilde elde edilecek.
EHT aslen tek bir teleskoptan oluşmuyor. Dünyanın dört bir yanından gözlemevlerinin verilerini bir araya getirmesiyle meydana gelen EHT, 20 milyon km genişliğinde ve dünyamızdan 26000 ışık yılı uzaklıktaki Sagittarius A’yı görüntüleyecek. Kütlesinin güneşin 4 milyon katı olduğu belirtilen Sagittarius A’yı görüntülemenin dünyadan Ay’ın üzerindeki bir portakala bakmak gibi olduğu dile getiriliyor.
Bilim adamları elde edilecek devasa boyutlardaki veriyi MIT’deki Haystack Gözlemevi’nde inceleyecek. Buradaki bilgisayarlar EHT’den elde edilen veriyi anlamlı bir hale getirecek. İlk kara delik fotoğrafı bu yöntemle 2018’de ortaya çıkacak.
Araştırmacılar gerçek görüntüleri elde etmeden önce bilgisayarlarda kendi simülasyonlarını da gerçekleştirmişler. Einstein’in genel görelilik teorisine göre, bilim adamları siyah bir dairenin etrafında ince bir hilal şeklinde ışık ve gaz göreceklerini öngörüyorlar. ETH’den ekip lideri Sheperd Doeleman, beklediklerinden farklı bir şey gördükleri taktirde yer çekimi teorisini baştan düşünmek zorunda kalacaklarını söylüyor.