Görünmezlik Kılıfıyla Sineklere Son Mu?

sinek53df6675

ABD’li bilim adamları yazın çekilmezi olan sivri sineklerden kurtulmayı sağlayan kökten bir çözüm üretti. Sivrisineklerin avlarını tanımaları için aldıkları kokuyu engellemeyi başardı.

Yazın bin bir güzellikleri ile ortalık cıvıl cıvıl olurken, bu ortamı sivrisinekler çekilmez kılmayı başarabiliyorlar. Rahatsız edici sesleri, her dakika rahatsız eden huylarıyla, hayattan illallah ettirecek ve kışın biran önce gelmesini dileyecek kadar yazı mahvedebilirler. Ancak bundan sonra böyle bir durumla karşılaşılmayacak gibi. Amerikalı bilim adamları, sivrisineklerin insanları algılayan koku alma tecrübelerini engelleyecek bir kimyasalı üretti. Bu madde piyasaya sürülecek şekilde uygun formata getirildiğinde, insanlar sivrisineklere görünmez olacaklardır. Bu durum sivrisinekler nezdinde nasıl bir travma yaşatır bilinmez ama bizim yaz mevsimlerinin daha iyi geçmesini sağlayacak diyebiliriz.

sinek53df6675

Amerikalı bilim adamları, bir kişinin kokusunun kendisine has olan binlerce kokudan oluştuğunu söylemekteler. Bu koku birleşimlerinden hangisinin sivri sinekler tarafından algılanıp, insanların yerlerini tespit ettiğini, servi sinek kafesi uygulayarak belirlediklerini açıkladı. Bilim adamları, ürettikleri kimyasalı bir kişinin eline sürerek bir teste tabi tutmuşlar sivrisinekleri. Sivri sineklerin bulunduğu bir kafese bir kişi, kimyasalın sürülü olduğu elini kafese sokmuş. Ancak sivri sinekler bu eli görmezden gelmişler. Yani ilgilenmemişler. Amerikalı bilim adamları bu kimyasalı, insan sağlığına zarar vermeyecek bir şekilde, kozmetik ürünlerinde kullanacaklarını düşündüklerini söyledi. Sivri sineklerin kovulması için geliştirilen ürünler artık fayda vermemeye başladı. Bu ürün kozmetik ürünlerinde kullanınca, sivri sinekler günlük yaşantımızdan artık çekilebilirler.

Aslında bu kimyasal sadece sivri sineklerden kurtulmak için değil, aynı zamanda sıtma hastalığın kökü kazacak bir ilaç mesabesindedir. Biliyorsunuz sıtmadan her yıl yüzlerce insan hayatını kaybediyor. Bu kimyasal kullanıldığında sıtmaya sebep olan sivri sinekler, hastalığın bulaşmasında etkisiz kalacaklar. Lakin kimyasalın henüz kullanıma hazır hale getirilmesi işi, uzun süreceğe benziyor. Bilim adamları üzerinde ki çalıştırmaları yoğunlaştırdı. Ama uzun yıllar alacağını söylüyorlar kimyasalın piyasaya çıkışının. Umarım bu zaman dilimi kısalır ve kullanıma uygun bir hale tezinden getirilir.

 


Yorumlar kapatıldı.