Yapay Ayak Geliştirildi

yapay ayak3

Amerikalı araştırmacılar dokuyla bağlantısı olmayan hücrelerin çoğaltılması yoluyla kemikler, kaslar, sinirler ve damarların bulunduğu işlevsel bir fare ön ayağı geliştirdi. Araştırmanın sonuçları ise “Biomaterials” dergisinde yayımlandı.
Boston’da Massachusetts Hastenesi araştırmacıları yaptıkları son araştırma ile dikkatleri üzerinde çekti.Öyle ki laboratuvar ortamında bir farenin ön ayağını geliştirmeyi başardı. Üstelik 1 hafta süren gözlemler sonucu geliştirilen yapay ayakta kan dolaşımının da normal olarak sürdürebildiği gözlendi.Massachusetts Hastanesi‘nden araştırmacılar, dokuyla bağlantısı olmayan hücrelerin çoğaltılması yoluyla kemikler, kaslar, sinirler ve damarlar içeren işlevsel bir fare ön ayağı geliştirdi.

yapay ayak
Araştırmacılar, önce ölü bir fareden alınan ön ayağı farklı sıvılarda bekleterek iskelet durumuna getirdi. Antestezi yöntemi ile başka bir ayaktan alınan hücreler yeni iskelete monte edildi, hücrelerin kendi kendilerine büyümesini sağlayan sıvıyla dolu büyük bir bölmeye koyuldu. Daha önce sürekli olumsuzluklarla karışılaşan araştırmacılar,yaklaşık 2 hafta sonra Yapay Ayak oluşturmayı başardı.Daha önce ABD’nin Teksas Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden bilim adamları, ilk kez aynı yöntemle insan akciğeri geliştirmeyi başarmıştı.Laboratuvarda geliştirilen ön ayağı Canlı bir fareye nakleden araştırmacılar ayağın tamamen normal ve işlevsel olduğunu belirledi.

Araştırmacılar, bu yöntemle uzuvlarını kaybedenlere ya da organ reddi sorunu yaşayan hastalara yardım edilebileceğini ve yeni araştırmalar ile insan hayatını kurtarmanın daha kolayı olacağını belirtti.