Başka gezegenlerde yaşam imkansız mı? Bilim insanlarının kafası karışık

Başka gezegenlerde yaşam

Başka gezegenlerde yaşam uzun bir süredir herkesin kafasını kurcalayan konular arasında yer alıyor. Peki gerçekten de başka bir gezegende yaşamak imkansız mı?

Dünyanın en büyük problemlerinden birisi de hızla değişen iklimler. Ayrıca küresel ısınma her yeri cehennem sıcaklarına çevirmek istiyor. Böyle bir ortamda ne yazık ki insanlık için uygun bir alan oluşmuyor. Bilim insanları bu nedenle başka gezegenler aramaya çalışıyor.

Bu aramalarda en fazla dikkat edilen detaylardan ilki mutlaka bize yakın olması. Böyle bir durumda eğer insanlar taşınmak isterse işler çok daha kolay olacak. Fakat Nobel ödüllü astrofizikçi Michel Mayor, bu konuda pek olumlu düşünmüyor. Ona göre insanlar hiçbir zaman güneş sisteminin dışına çıkamayacak. Yani yakın bir gezegen bile olsa ulaşmak neredeyse imkansız.

Başka gezegenlerde yaşam sanıldığı kadar kolay olmayacak

Bütün yıldızlar insanların sınırlılıkları nedeniyle ulaşılamaz durumda diyebiliriz. Yıldızlara ulaşmak için kütle, ivme ve enerji arasındaki ilişkiye dikkatli bakmak gerekiyor. Matematiksel işlemler bizlere her seferinde bunun neredeyse imkânsız olduğunu gösteriyor.

Başka gezegenlerde yaşam

Başka bir gezegende insanların yaşayabilmesi ve burası bizim evimiz diyebilmesi için mutlaka asgari şartların olması gerekiyor. Mesela ayak basılacak bir yüzey burada büyük bir öneme sahip. İnsanların yürüyebileceği ve üzerinde zaman geçirebileceği bir yüzey olmazsa en temel şart bile ortadan kalkıyor.

SpaceX özel Crew Dragon görevi başlatıyor: Uzayda heyecan dorukta

Venüs, Jüpiter ve Merkür gibi gezegenler ne yazık ki hem mesafe hem de yüzey ve hava koşulları nedeniyle yaşamaya müsait değil. Samanyolu Galaksisi’nin dışına çıkmak istediğimizde de bu yıllar alacaktır. Ayrıca oksijen olan bir gezegen keşfetmek neredeyse imkansız diyebiliriz. Her ne kadar durum çok olumsuz görünse bile yine de insanlık her şeyi başarabilir. SpaceX gibi şirketlerin uzay teknolojilerine getireceği yeniliklerle belki de kısa sürede gezegenler arası bir tür olabiliriz.