Bir yıllık Mars deneyi sona erdi

nasa

Bilim insanlarının, Mars’ta kapalı alanlardan izole şekilde yaşamak zorunda kalacak astronotlar için gerçekleştirdikleri bir yıllık izolasyon deneyi sona erdi.

Pasifikteki Hawaii adasında gerçekleştirilen deneyde 6 bilim insanı bir yıl boyunca dış dünyadan izole edilmiş kapalı bir habitat içinde yaşadı. Hawaii Space Exploration Analog and Simulation ismi verilen deneyde bilim insanları dışarı ile bağlantısı kesilmiş özel bir yaşam alanı içinde kendi ihtiyaçlarını yetiştirip, hayatı sürdürmeyi başardılar. Bilim insanlarının yaptığı deneyde, kuru yüzeydeki minerallarden su elde etme çalışması da vardı ve deneyin başarıyla sonuçlandığı vurgulanıyor. Böylece Mars gibi gezegenlerde uzun süre kalmayı zorlaştıran en büyük problem olan su üretimi için önemli bir adım atılmış oluyor.

Yine de deneydeki şartların Mars’taki kadar acımasız olmadığı, yaşam alanına hasar verebilecek sert fırtınaların olmadığı, zararlı radyasyonun bulunmadığı, uzak bir gezegende yaşamanın yaratacağı olası psikolojik sorunların hissedilmediği dile getiriliyor ancak Mars’a astronot yollanana kadar bu tür deneylerin zorlaştırılarak devam etmesi bekleniyor.

 

Snapchat büyüme konusunda rakip tanımıyor