Aşıların etki oranı belli oldu: Türkiye’ye gönderilecen aşılar etkili mi?

Sağlık Bakanı tam kapanma

Çinden getirilen aşıların etki oranı daha ilk günden itibaren tartışma konusu oldu. Özelliklede Çin merkezli olmaları bu soru işaretini büyük oranda artırdı. Hadi gelin bu aşıların etki oranına birlikte bakalım.

Büyük umutlar bağlanan aşıların etki oranı, son yapılan araştırmalara göre her ülkede farklı bir değer alıyor. Bunda o ülke insanlarının genetik faktörleri etkili olmakla birlikte kimlere uygulandığı da son derece mühim. Gelen son detaylara göre aşı 3 farklı ülkede 3 farklı sonuç verdi.

İlk sonuçların alındığı yer Endonezya oldu. Buradaki başarı oranı yüzde 65 seviyelerine kadar çıktı. Endonezya’nın Gıda Güvenliği Ajansı Başkanı Penny K. Lukito tarafından yapılan açıklamalara bakıldığında, etki oranının yüzde 50’yi geçmesi yeterli.

Aşıların Türkiye sonuçları ortaya çıkmaya başladı

Sinovac tarafından geliştirilen bu aşılar Brezilya’da yüzde 78 oranlarında etki sağlayabiliyor. Bu aşılar ilk zamanlarda yüzde 98’e kadar etkili olduğunu söylemişti. işin aslına bakarsanız bunun reklam olduğu bariz belli.

aşıların etki oranı

Türkiye’de de şu anda aşı çalışmaları son hız devam ediyor. Özellikle de etki oranı merak edilen aşılar ile ilgili önemli veriler gelmeye başladı. Buna göre aşının Türkiye’de yüzde 91,25 oranında etkili olabileceği tahmin ediliyor. Üstelik bu rakamlar henüz ilk veriler. Muhtemelen test sonuçları biraz daha yüksek çıkacak.

Aşılarla ilgili yan etkiler de büyük öneme sahip. Çin merkezli aşı şirketi Sinovac’ın aşısını yaptıran Doç. Dr. İlyas Yolbaş, herhangi bir yan etki görmediğini söyledi. Bunun şimdilik sevindirici bir haber olduğunu söyleyebiliriz. Ancak tüm ülke test sonuçlarına kilitlendi.