Aşılar koronavirüse karşı işe yaramayabilir: DSÖ panik yaratan açıklamalar yaptı

Koronavirüs aşılarının yan etkisi

Salgın yöneten kurum olarak görünen Dünya Sağlık Örgütü, aşılar koronavirüse karşı işe yaramayabilir açıklaması yaparak büyük panik yarattı. Hadi gelin tüm detaylara birlikte bakalım.

Aşılar koronavirüse karşı etki etmeyebilir açıklamaları gündeme bomba gibi düştü. Salgının ilk günlerinden bu yana neredeyse tüm yetkililer sosyal mesafe ve maske kullanımı gibi detaylara yer verdi. Bunlara dikkat edilmemesi halinde çok büyük bir vaka artış hızının ortaya çıkacağı söylendi. Gerçekten de söyledikleri gibi oldu.

Hem bu tür kurallara uyulmaması hem de aşırı nedeniyle büyük bir rehavet yaşanması vaka sayılarını artırdı. Şimdi ise Dünya Sağlık Örgütü bu aşıların etkisi ile ilgili tartışmalı sözlere yer verdi. Birçok kişi aşı ile birlikte tam koruma sağlayacağını düşünüyordu.

Mutasyonlu koronavirüse karşı yeni aşı geliştirilmek zorunda kalınabilir

Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü Tarik Jasarevic tarafından yapılan açıklamalara bakıldığında aşı hakkında henüz net bilgilerin olmadığı görülüyor. Her ne kadar şirketler bu aşıların yüzde 80 oranında etki göstereceğini söylese bile yine de kuruluş bundan pek emin değil.

aşılar koronavirüse karşı

Birleşik Krallık ve Güney Afrika sağlık yetkilileri tarafından yapılan mutasyon açıklamaları ise tüm bunlara adeta benzin döktü. Sağlık yetkilileri bu ülkelerdeki mutasyonun henüz tam olarak tanımlanamadığını söyledi. Ayrıca yapılan çalışmalar ile birlikte, yeni mutasyonun başka hastalıklara neden olup olmayacağı kontrol edilecek.

Bazı kişiler mutasyonun yeni hastalıklara neden olabileceğini söylüyordu. Ancak hiçbir sağlık yetkilisi konuyla alakalı net bir açıklama yapmadı. Dünya Sağlık Örgütü ise çalışmaların devam ettiğini ancak yine de rehavete kapılmamanın önemini vurguladı.

Gelen son detaylara göre şu anda 61 aday aşının insan deneylerinin devam ettiği söyleniyor. Peki sizce Dünya Sağlık Örgütü haklı mı? Tahminlerinizi yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.