Aşı yıl sonunda hazır olacak mı? DSÖ açıkladı!

koronavirüs Hindistan'da rekor ölüm

Pandemi nedeniyle hastalanan kişi sayısının 35 milyonu geçtiği şu günlerde aşı yıl sonunda hazır olacak açıklamaları yapılmaya başlandı. İşte konuyla alakalı merak edilen bütün detaylar.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus tarafından yapılan açıklamalara bakılırsa aşı yıl sonunda hazır olacak gibi sonuçlar ortaya çıkıyor. Yaptığı konuşmada; “Aşıya ihtiyacımız var ve bu sene sonuna kadar aşıyı geliştireceğimize dair umut var” diyerek son derece olumlu bir konuşma yaptı. Böylece birçok kişi de virüs ile mücadele konusunda cesaret yarattı.

Aşı çalışmaları WHO öncülüğünde yapılıyor

Sağlık konusundaki en etkili kurumlar arasında yer alan WHO’nun önderliğindeki COVAX küresel aşı girişimi, neredeyse sonuca varmak üzere. 2021 yılının Aralık ayına kadar 2 milyar doz aşı geliştireceklerini özellikle vurgulayan bu grup, gelişmelerden umutlu.

Aşı yıl sonunda hazır

Büyük bir zorunluluk nedeniyle ortaya çıkan COVAX girişiminde 172 üye ülke yer almakta. Küresel çapta geniş bir etkiye sahip olan ABD, Rusya ve Çin gibi ülkeler, bu girişimde yer almayacak ve kendi sistemlerini geliştirecek. Tüm bu ülkelerin ikili anlaşma gibi hedefler yer alıyor. Bu nedenle muhtemelen şirketlerle veya kendi öz kaynaklarıyla irtibata geçecekler.

Milken Enstitüsü yöneticisi Ester Krofah, bu konuda oldukça iyimser olduklarını ve muhtemelen haklı çıkacaklarını özellikle vurguladı. Elbette iyimser olan sadece kendisi değil. John Hopkins Sağlık Güvenliği Merkezi’nden Dr. Amesh Adalja da yine aşının yıl sonunda büyük ihtimalle bulunacağını düşünenler arasında yer alıyor. Tüm bu iyimser tabloya rağmen siz yine de maske ve el yıkama konusunda tedbiri elden bırakmayın.