Apple’ın A16 çipinde o teknoloji kullanılmayacak

apple a16

MediaTek, Qualcomm ve Samsung gibi önde gelen markalar, firmalar çiplerinde 4nm teknolojisine geçerken Apple’ın da A16 yongası için 4nm sürecine geçmesi beklenirken bu planlar suya düştü.

Apple yeni cihazları için yine TSMC’nin 5nm teknolojisini kullanmaya devam edecek. Ünlü Analist Ming-Chi Kuo tarafından gün ışığına çıkarılan TSMC’nin Yol Haritası, bu yılki iPhone’lar için A16 SoC’nin yalnızca 5nm sürecini kullanacağını ortaya koyuyor. Bu haber, sızıntı yapan ShrimpApplePro tarafından 4nm işlem yerine yeni A16 yongasının yükseltilmiş bir CPU ve GPU ve daha hızlı LPDDR5 RAM’den yararlanacağını söyleyen yakın tarihli bir iddiayla örtüşüyor.

Apple

Analistler 4nm sürecinin 5nm yaklaşımından önemli ölçüde daha iyi olmadığını ve herhangi bir iyileştirmenin marjinal olacağını belirtiyor. Ancak bu iddia çelişkili görünüyor çünkü Qualcomm’un en yeni amiral gemisi yongası olan Snapdragon 8 Plus Gen 1’in TSMC’nin 4nm teknolojisinden faydalandığı söyleniyor.

Aynı üretim düzeyinin kullanılması, genellikle neslin potansiyel performansını ve güç verimliliğindeki gelişmeleri sınırlar. Bununla birlikte, A15 yongası, aynı 5nm teknolojisini kullanmasına rağmen, A14 işlemciye göre %10 performans ve verimlilik iyileştirmeleri sağladı. Bu nedenle, yakında çıkacak olan A16 yongasının öncekinden daha fazla güç ve verimlilik sağlaması muhtemeldir.

A16 yongasının yalnızca iPhone 14 Pro ve Pro max sürümlerinde bulunacağını ve geri kalan iki modelin bir önceki yılın iPhone 13 modelleriyle aynı yongayı taşıyacağını belirtmekte fayda var.

Yakın zamanda Apple’ın yaklaşmakta olan iPhone 14 serisi ile programın gerisinde kaldığı bildirildi. Modellerden birinin (Muhtemelen iPhone 14 Max) 3 haftalık bir gecikmeyle karşı karşıya olduğu söyleniyor. Şirketin en yeni akıllı telefonlarını Eylül ayında piyasaya sürmesi bekleniyor.

Galaxy Z Fold 4 için yeni bilgiler geldi