Geçtiğimiz haftalarda A17 Pro’nun A16 Bionic mimarisine dayalı olduğuna dair raporlar yayınlanmıştı. Çekirdek kod isimlerinin bu olayı doğruladığı iddia edilmişti. Güney Koreli bir YouTuber dikkat çekici gerçeği ortaya çıkardı.
Apple’ın üst düzey telefonları iPhone 15 Pro ve Pro Max aşırı ısınma problemiyle konuşuluyor. Şimdi de bu iki modelde kullanılan A17 Pro işlemcisi hakkında ilginç bir haber gündeme geldi. Eylül ayında paylaşılan raporlarda A17 Pro‘nun A16 Bionic mimarisine dayandığı ileri sürüldü. Buna kanıt olarak da çekirdek kod isimleri gösterildi. Bu kod isimlerinde H14 A15 işlemcisine, H15 de A16’ya denk geliyor. Ancak H16 yerine ise H15 Coll kod ismi yer alıyor. A17’nin H15 Coll olduğu söylendi.
Güney Koreli YouTuber ColorScale’a göreyse A17 Pro işlemcisi Apple’ın en başta tasarladığı gerçek A16 Bionic yongası. Peki bu durum nasıl oluyor? Başlangıçta A16 Bionic, TSMC’nin 3 nm süreciyle üretilecekti. Fakat 3 nm’nin gecikmesinden dolayı 4 nm sürecine geçildi. Bununla birlikte Apple’ın tüm tasarımları 3 nm’ye göreydi ve 4 nm’de kullanılamıyordu. Bu yüzden CPU ve GPU’la ilgili yeni tasarımlar gerekliydi.
Apple, A15 yongasının CPU’sunda bazı değişiklikler yaptı ve doğrudan A16 Bionic’te kullandı. Şirket önceden 3 nm’ye göre tasarladığı GPU’yu 4 nm üretim süreci için yeniden yapılandırdı. Fakat sorunlar ortaya çıktı. Bu yüzden A16 Bionic’te A15 GPU’sunun geliştirilmiş versiyonuna yer verildi. Bir aralar A16 Bionic’e Ray Tracing gibi yeni özelliklerin eklenemediğine dair söylentiler çıkmıştı. A15 GPU’su bu söylentilerle örtüşüyor.
Sonuç olarak Apple, A16 Bionic için tasarladığı 3 nm’ye dayanan yeni mimarisini A17 Pro’da kullanmış oldu. Özetle A17 Pro gerçek A16 Bionic. Bu durum neden H15 Coll kod adının kullanıldığını da açıklıyor.