Rapor: iPhone 16 ve iPhone 16 Plus’ta A18 çipi kullanılacak

iphone 16 1

Apple analistlerinden biri olan Jeff Pu geçtiğimiz ay iPhone 16 serisinde A18 işlemcisinin olacağını söylemişti. Analist bu iddiasını yeni araştırma raporunda bir kere daha yineledi.

Jeff Pu, A18 işlemcisine yeniden değindi. Pu, “iPhone 16‘ların tüm modellerinde A18 işlemcisinin olacağını düşünüyorum. Yeni işlemci N3E ile üretilecek. Apple, A17’yi bir basamak olarak kullandı” açıklamasını yaptı. Analiste göre iPhone 16 ve Plus’ta A18 yongası, iPhone 16 Pro’larda ise A18 Pro yongası yer alacak. iPhone 15 Pro’lardaki A17 çipi N3B ile üretiliyor. N3E, N3B’ye göre daha ucuz ve daha verimli. Weibo’da “Telefon çipi uzmanı” nickli kullanıcı A17’lerin 2024’te N3E’ye geçeceğini ve Apple’ın böylece iPhone 15 Pro’lardaki maliyeti de düşüreceğini söylemişti. Apple iPhone 14’ten beri standart modellerde eski işlemciyi kullanıyor.

Yeni iPhone’ların piyasaya sürülmesine bir yıldan fazla zaman var. Bunu göz önüne alırsak Jeff Pu’nun pazarlamaya yönelik bir tahmin yaptığını da söyleyebiliriz. Apple’ın şimdiki stratejisini uygulayıp, iPhone 16’larda A17 ve A18 Pro’yu kullanması daha mantıklı. Şirket yeniden markalaşma yapabilir yani isim değişikliğine de gidebilir. Jeff Pu tedarik zincirinde birçok bağlantısı olan bir analist. iPhone 15 Pro’larda katıl hal düğmelerinden vazgeçildiğini bildiren ilk kaynak olmuştu. Ayrıca iPhone 15 Pro’larda 8 GB RAM olacağını ve bu modellerin iPhone 14 Pro’lara göre daha yüksek fiyatla satışa çıkacağını açıklamıştı.

iphone 16

Apple A17 Pro hakkında da ilginç bir detay var. Güney Koreli YouTuber ColorScale’a göre A17 Pro işlemcisi Apple’ın en başta tasarladığı gerçek A16 Bionic yongası. Peki bu durum nasıl oluyor? Başlangıçta A16 Bionic, TSMC’nin 3 nm süreciyle üretilecekti. Fakat 3 nm’nin gecikmesinden dolayı 4 nm sürecine geçildi. Bununla birlikte Apple’ın tüm tasarımları 3 nm’ye göreydi ve 4 nm’de kullanılamıyordu. Bu yüzden CPU ve GPU’la ilgili yeni tasarımlar gerekliydi.

Apple, A15 yongasının CPU’sunda bazı değişiklikler yaptı ve doğrudan A16 Bionic’te kullandı. Şirket önceden 3 nm’ye göre tasarladığı GPU’yu 4 nm üretim süreci için yeniden yapılandırdı. Fakat sorunlar ortaya çıktı. Bu yüzden A16 Bionic’te A15 GPU’sunun geliştirilmiş versiyonuna yer verildi. Bir aralar A16 Bionic’e Ray Tracing gibi yeni özelliklerin eklenemediğine dair söylentiler çıkmıştı. A15 GPU’su bu söylentilerle örtüşüyor. Sonuç olarak Apple, A16 Bionic için tasarladığı 3 nm’ye dayanan yeni mimarisini A17 Pro’da kullanmış oldu. Özetle A17 Pro gerçek A16 Bionic.

The Boys’un yan dizisi 2. sezon onayını kaptı