İddia: Apple yapay zekayla ilgili duyuru yapabilir

apple

WWDC 2023 konferansının başlamasına birkaç gün kaldı. Apple’ın karma gerçeklik gözlüğünü ve yeni işletim sistemlerini tanıtması bekleniyor. Fakat yeni bir rapora göre şirket yapay zekayla da ilgili sürpriz yapabilirmiş. Lafı daha fazla uzatmadan neler olduğuna birlikte bakalım.

WWDC’nin eli kulağında. Konferans 5 Haziran’da başlayacak. Son gelişmelere göre etkinliğin en dikkat çekici ismi karma gerçeklik gözlüğü olacak. Fakat Apple başka bir sürpriz daha yapacak görünüyor. Güney Kore’den gelen yeni rapora göre teknoloji devi, WWDC’de yapay zekayla ilgili duyuru yapmayı planlıyor. İsimsiz sektör kaynağına dayandırılan rapor, söz konusu yapay zeka aracının ChatGPT veya Bard gibi chatbot olmayacağını, aslında hizmetler için destek sağlayacağını ileri sürdü. Bunun dışında başka bir detay yok.

Kaynağın dediklerini doğrulamak mümkün değil, fakat kısa süre önce Apple’ın çalışanlarına ChatGPT ve benzer yapay zeka araçlarını güvenlik nedeniyle kullanmalarını yasakladığı gündeme gelmişti. Apple, bu tarz araçların gizli bilgileri sızdırabileceğinden şüphe ediyor. Söylenenlere göre teknoloji devi, John Giannandrea liderliğinde büyük bir ekip kurdu. Bu ekip LLM (Large Language Model/Büyük dil modeli) ve yapay zeka teknolojileri üzerinde çalışıyor. Daha önce Google’da çalışan Giannandrea doğrudan Apple CEO’su Tim Cook’a rapor veriyor.

apple

Bankalar, holdingler başta olmak üzere birçok yer, çalışanlarının yanlışlıkla ChatGPT ve benzerlerine özel bilgiler verebileceği korkusuyla yapay zeka araçlarını sistemlerine dahil etmediler. Kısa süre önce Samsung, bir personelinin kaynak kodunu ChatGPT ile paylaştığını keşfettikten sonra çalışanlarına yapay zeka yasağı getirdi.

Diğer yandan OpenAI CEO’su Sam Altman, mini dünya turuna çıkarak yapay zekanın faydaları, zararları ve alınması gereken önlemlerle ilgili olarak konuşmalar yapmaya başladı. Altman, kısa süre önce konuşma yapmak üzere gittiği University College London’da protesto edildi. Protestocular, Yapay Genel Zeka seviyesinin tehlikeli olabileceğini, bu yüzden OpenAI’nin çalışmalarını durdurmasını talep etti. Yapay Genel Zeka, insan benzeri anlayışa sahip yapay zekanın gelişiminde önemli bir kilometre taşı olarak gösteriliyor.

WWDC’nin yıldızı karma gerçeklik gözlüğü olacak