ChatGPT’yi yalan haber yazmak için kullanan adam tutuklandı!

chatgpt

ChatGPT sebebiyle ilk tutuklama gerçekleşti. Çin’de yaşayan bir adam ChatGPT’yi kullanıp, yanlış bilgiler yaymakla suçlanıyor. İşte detaylar…

South China Morning Post’un haberine göre Çin’in Gansu eyaletinde sadece soyadıyla bilinen bir kişi, “Yapay zeka teknolojisi kullanarak gerçek dışı ve yanlış bilgiler oluşturmak, bunları yaymak” gerekçesiyle tutuklandı. Söz konusu yanlış bilgi sahte bir haberden kaynaklanıyor. Sahte haberde Nisan sonunda meydana gelen bir tren kazasında 9 kişinin öldüğü iddia ediliyor. Haberin farklı birkaç versiyonu haber blogu benzeri sosyal ağ olan Baijihao’da yer alınca, bu durum güvenlik güçlerinin de dikkatini çekti. Yapılan araştırma sonrasında haberin ilk olarak kim tarafından ChatGPT‘ye üretildiği belirlendi.

Çin’de Deepfake’le ilgili yeni kanuni düzenlemeler var ve kamuoyunun ilk defa bir tutuklamadan haberi oldu. Ocak ayında yürürlüğe giren yeni yasaya göre yapay zeka ile üretilmiş veya düzenlenmiş herhangi bir içeriğin “Yapay zekayla oluşturulmuştur” şeklinde açıkça etkilenmesi gerekiyor. Bununla birlikte orijinal kaynağın da belirtilmesi lazım. Eğer birinin sesi veya görüntüsü yapay zeka içeriğinde kullanılacaksa, söz konusu kişinin kesinlikle uyarılması ve onayının alınması şart. Kapsamlı yeni düzenleme, içerik yazmak ve oluşturmak için yapay zeka kullanılmasına izin verilen yaklaşık 1300 hükümet onaylı haber sitesini de listeliyor. İfade edilene göre yapılan içerik “Doğru siyasi ve doğru kamoyu yönelimini” sürdürmek zorunda.

chatgpt

ChatGPT’de Çin hükümeti tarafından yasaklandı. Yerel polis güçlerinin açıklamasına göre tutuklanan kişi, ChatGPT’ye VPN üzerinden erişip, içerik üretmiş. Polisler ismi verilmeyen adamın, daha geniş kapsamı olan “Sorun çıkarmak, huzur bozmak” nedeniyle de suçlandığını, bu yüzden 5 ile 10 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya kaldığını belirtti.

Çin’de yaşanan bu gelişme yapay zekayla ilgili düzenlemeleri yeniden gündeme getirdi. Birçok ülkede yapay zeka alanıyla ilgili yeni kanuni düzenlemeler konuşuluyor. Eleştirmenler Çin’in acımasız davrandığını kabul etse de, önümüzdeki yıllarda yapay zekayla işlenebilecek suçlar için adımlar atılmasını gerektiğini de vurguluyor.

Pixel Tablet çıkışına günler kala Amazon’da görüldü