Apple, Qualcomm’la anlaşmayı uzattı! 5G yongasının durumu ne olacak?

123

Apple’ın kendi tasarımı 5G modem çipi geliştirdiğini duymayan kalmadı. Hatta 2025’te çıkacağı söylenen iPhone SE 4’ün bu özel modemi kullanacak ilk telefon olabileceği söyleniyordu. Dikkat çekici bir gelişme yaşandı. İşte detaylar…

Bloomberg’in haberine göre Apple, Qualcomm’la olan modem anlaşmasını 3 yıl daha uzatttı. Bu gelişme 5G modem üzerindeki çalışmaların biraz daha uzun sürdüğünü ve belki geç çıkabileceğini işaret ediyor. Apple, Qualcomm’un en büyük müşterisi ve tedarikçi gelirinin neredeyse dörtte birini oluşturuyor. Qualcomm yaptığı açıklamada, ‘anlaşmanın 2024, 2025 ve 2026’daki akıllı telefonları’ kapsadığını belirtti. Normalde her iki dev arasındaki anlaşma bu sene sona erecekti ve iPhone 15’ler de Qualcomm modemlerini kullanan son modeller olacaktı.

Tedarik zinciri kaynaklarına dayandırılan eski tarihli iddialarda da, teknoloji devinin modemi 2025’te kullanıma hazır duruma getirmek istediği ileri sürülmüştü. Modemin çıkışı daha önce 2 kere ertelendi. Anlaşma 2026’ya kadar uzatılsa da, Apple bu tarihten önce kendi modemini kullanmaya başlayabilir. Ayrıca Qualcomm, 2026’da iPhone sevkiyatlarında %20’lik paya sahip olmayı bekliyor.

apple

Geçtiğimiz günlerde analist Ming-Chi Kuo, iPhone SE 4 ve 5G modemle ilgili rapor paylaşmıştı. Kuo daha önce iPhone SE 4‘ün bu modemi kullanacak ilk telefon olacağını söylemişti, ancak bu planın halen geçerli olup olmadığı belli değil. Analist Apple’ın planda bir takım değişiklikler yaptığını ima etti. Plan değişikliği ve modem anlaşmasının uzatılması bir noktada birbiriyle de örtüşüyor. Ming-Chi Kuo sektörde sağlam bağlantıları olan bir analist. Belki bu anlaşmayı ve başka şeyleri daha önceden duymuş olabilir.

Diğer yandan analist Kuo, 4. nesil iPhone SE’nin, iPhone 14’e benzer tasarıma sahip olacağını öngörüyor. Telefonda 6.1 inç’lik OLED ekran kullanılacak. Farklı kaynaklar da yeni iPhone SE’de Face ID’nin yer alacağını ve Touch ID’nin kaldırılacağını ileri sürdü.

ChatGPT çevreye büyük zarar veriyor