Apple Qualcomm’la Olan Modem Çipi Anlaşmasını Uzattı

Apple, iPhone satışları ile rekor kırdı

Görünüşe göre Apple’ın kendi geliştirdiği 5G modem yongası suya düştü. İşte konuyla ilgili detaylar…

Qualcomm tarafından yapılan açıklamada Apple ve Qualcomm arasındaki modem çipi lisans anlaşmasının Mart 2027’ye kadar uzatıldığı duyuruldu. Geçtiğimiz eylül ayında her iki şirket arasında anlaşma yapılmıştı, ancak yeni gelişmeyle birlikte süre biraz daha uzatıldı. Bu durum Apple’ın kendi modem yongasında işlerin istediği gibi gitmediğini de ortaya koyuyor. Yakın tarihli bazı raporlarda Apple’ın özel tasarım modeminde problemler olduğu ileri sürüldü. Koreli blog sitesi Naver, Apple’ın 5G modem geliştirme departmanı ve personeline yapılan yatırımın sonlandırma sürecine girdiğini belirtiyor.

Haftalar önce Mark Gurman da teknoloji devinin 5G yongasında sorunlarla karşı karşıya olduğunu dile getirdi. Gurman bir Apple çalışanının, “Intel’in başarısız olan projesini alıp, iyi hale getirip başarılı olacağımızı düşündük. Aslında belirsiz durum var” yorumunda bulunduğunu söylemişti. Teknoloji devi modem yongasını geliştirmek için 2019’da Intel’in akıllı telefon modem bölümünü satın aldı.

apple

The Wall Street Journal yılbaşından önce modem çipindeki sorunları içeren bir makale yayınladı. WSJ’ye konuşan eski çalışanlar ve yöneticilere göre modem çipinin önündeki en büyük engel büyük ölçüde şirketin kendisi oldu. Projedeki çalışmalar ‘teknik zorluklar, zayıf iletişim, yöneticilerin fikir ayrılıkları’ nedeniyle yavaşladı.

WSJ makalesinde modem yongasındaki sorunlar için “Şirket modem yongasını yeni iPhone’larda kullanıma hazır hale getirmek istiyordu. Planları da bu doğrultudaydı. Fakat yapılan testler prototiplerin çok yavaş performansa sahip olduğunu ve aşırı ısınmaya da eğilimli olduğunu gösterdi. Ayrıca devre kartı o kadar büyüktü ki, bir iPhone’un yarısını kaplıyor ve telefonu kullanılmaz hale getiriyordu. Ekipler ABD ve yurt dışında ayrılmıştı. Bazı yöneticiler, mühendislerin aksilikler ve gecikmelerle ilgili haberleri paylaşmasını engelledi. Bu durumlar planların aksamasına ve gerçekçi olmayan hedeflere yol açtı” ifadesi geçiyor.

Palworld, Game Pass’te En Çok Oynanan Oyun Oldu