Apple iPhone SE 4’te Kendi 5G Modem Çipini Kullanacak

Apple erişilebilirlik özellikleri

iPhone SE 4’te yer alacak 5G modem yongası yılan hikayesine döndü. Apple’ın kendi modemini kullanmak istediği, fakat sorunlar yaşadığı için projeyi rafa kaldırdığı söylenmişti. Sağlam bir kaynaktan gelen yeni bir rapor Apple için işlerin iyi gittiğini gösteriyor. İşte detaylar…

Apple’ın 2018’den beri kendi 5G modemi üzerinde çalıştığı söyleniyor. Geçtiğimiz aylarda sizlerle de paylaştığımız haberlerde modem projesinin zorluklarla karşılaştığı ve kızağa çekildiğini bildirmiştik. Apple ve Qualcomm arasındaki modem çipi anlaşması da uzatılmıştı. Fakat analist Ming-Chi Kuo’nun yeni açıklamasına göre 5G modem yongası halen hayatta. Kuo, iPhone SE 4 ve iPhone 17 Slim’de Apple’ın 5G modem çipinin olacağını söyledi.

Şu anda piyasada olan tüm iPhone’larda Qualcomm’un modemi bulunuyor. Apple ve Qualcomm’un arasındaki modem tedarik anlaşması 2026’ya kadar uzatıldı. Apple bir yandan Qualcomm’un modemini kullanmaya devam ederken, diğer yandan da birkaç sene içinde kendi modemine kademeli olarak geçiş yapacak.

iphone se 4

Teknoloji devi modem yongasını geliştirmek için 2019’da Intel’in akıllı telefon modem bölümünü satın aldı. O zamandan bu yana 5G çipinin ertelenmesiyle ilgili haberler arada sırada gündeme geldi. Ancak söz konusu yonga bir türlü ortaya çıkmadı. 2023 Eylül ayında The Wall Street Journal, modem çipindeki sorunları içeren bir makale yayınladı. WSJ’ye konuşan eski çalışanlar ve yöneticilere göre modem çipinin önündeki en büyük engel büyük ölçüde Apple’ın kendisi oldu. Projedeki çalışmalar ‘teknik zorluklar, zayıf iletişim, yöneticilerin fikir ayrılıkları’ nedeniyle yavaşladı.

iPhone SE 4’ten devam edecek olursak telefonla ilgili belirsiz nokta RAM miktarıydı. Apple’a yakın isimsiz sektör kaynaklarına dayandırılan bir söylentiye göre iPhone SE 4’te 6 GB RAM yer alacak. Kaynaklar telefonda A18 işlemcisinin de kullanılacağını yeniden doğruluyor. Eğer 6 GB RAM doğruysa Apple Intelligence ve yapay zeka özelliklerinin yeni iPhone SE’de kullanılması mümkün olmayacak görünüyor. Apple Intelligence için 8 GB RAM gerekiyor. Bu yüzden de standart iPhone 16 ve iPhone 16 Plus’ta muhtemelen 8 GB RAM yer alacak. Apple bu noktada satış stratejisi için böyle yapıyor olabilir.

iPhone 17 Slim’in Özelliklerini Açıkladı