Apple’ın 5G modem prototipleri Qualcomm modem çiplerinin gerisinde kaldı

apple

Apple son birkaç senedir kendi modem çipini geliştirmek için milyarlarca dolar para harcadı. Şirket bu şekilde Qualcomm’a olan bağımlılığından kurtulmak ve iPhone’da kendi modem yongalarını kullanmak istiyordu. Fakat The Wall Street Journal’ın yeni haberine göre Apple bu işin zorluklarını anlamadığı için ve kullanılmaz durumdaki prototipler nedeniyle işler istenilen şekilde ilerlemedi.

Apple, 2019’da Intel’in akıllı telefon modem bölümünün çoğunluğunu satın aldı ve böylece şirket kendi modem yongası üstünde çalışmaya başladı. Projeye Intel’den gelen mühendisler dışında, Qualcomm’dan işe alınan mühendisler de dahil edildi. Teknoloji devi modem çipinin 2023 sonbaharında hazır olmasını hedefledi. Modem projesi, Yunan mitolojisinde geçen Sinope kod adıyla anılıyordu. Fakat The Wall Street Journal’ın raporuna göre projedeki mühendislerin bir çoğu hedeflenen zamana ulaşmanın imkansız olduğunu kısa sürede anladı.

WSJ’ye konuşan eski çalışanlar ve yöneticilere göre modem çipinin önündeki en büyük engel büyük ölçüde Apple’ın kendisi oldu. Projedeki çalışmalar ‘teknik zorluklar, zayıf iletişim, yöneticilerin fikir ayrılıkları’ nedeniyle yavaşladı. Raporda, “Apple modem yongasını yeni iPhone’larda kullanıma hazır hale getirmek istiyordu. Planları da bu doğrultudaydı. Fakat yapılan testler prototiplerin çok yavaş performansa sahip olduğunu ve aşırı ısınmaya da eğilimli olduğunu gösterdi. Ayrıca devre kartı o kadar büyüktü ki, bir iPhone’un yarısını kaplıyor ve telefonu kullanılmaz hale getiriyordu. Ekipler ABD ve yurt dışında ayrılmıştı. Bazı yöneticiler, mühendislerin aksilikler ve gecikmelerle ilgili haberleri paylaşmasını engelledi. Bu durumlar planın aksamasına ve gerçekçi olmayan hedeflere yol açtı” ifadesi geçiyor. Bu detaylar projenin neden kötü şekilde ilerlediğini ortaya koyuyor.

apple

Testler hakkında bilgi sahibi olan kişilere göre prototipler Qualcomm’un en iyi modem çipinin 3 yıl gerisinde kalıyordu. Bu yongaları iPhone’larda kullanmak telefonu rakiplerinden daha yavaş hale getiriyordu.

Şirket, iPhone, iPad ve Mac’lerde kendi işlemcisini tasarlayabildiği için modem yongası da tasarlayebileceğini düşündü. Ancak modem çipi geliştirmek çok daha zordur. Kablosuz veri iletimi, yonganın dünyanın her yerindeki operatörlerle uyumlu olması, en önemlisi katı bağlantı standartları işin içeriğine giriyor. Apple’ın eski çalışanlarından biri olan ve modem projesinde yer alan Jaydeep Ranade, “Apple’ın gezegendeki en iyi işlemciyi tasarlamasından dolayı, modem çipi de tasarlayıp, üretebileceğini düşünmek çok saçma” yorumunda bulundu.

Kısa süre önce analist Ming-Chi Kuo, teknoloji devinin kendi tasarımı 5G yongasının 2025’ten önce çıkmayacağını söyledi. Ayrıca şirket geçtiğimiz günlerde Qualcomm’la olan anlaşmasını 3 yıllığına uzattı.

Resident Evil 4 Separate Ways çıktı