Apple’ın özel tasarım modem çipi geliştirdiğini bilmeyen kalmadı. Gazeteci Mark Gurman bu modem yongasının sadece iPhone’larla sınırlı kalmayacağını, MacBook’lar dahil diğer Apple ürünlerine de geleceğini söyledi.
Mark Gurman’a göre Apple özel tasarım modemini MacBook‘larda da kullanacak. Fakat bu durum en erken 2028’te gerçekleşebilir. Gurman konuyla ilgili olarak, “Çip ilk olarak iPhone ve Apple Watch’larda yer alacak. iPad’lere de gelecek. Şirket MacBook’larda da kendi modemini kullanmaktan yana. Ancak modem yongasının Mac’ler için hazırlanması daha uzun sürebilir. Şirketin iki ya da üç yıl ekstra zamana ihtiyacı olacak” açıklamasını yaptı. Bu durum bir yandan hücresel bağlantının MacBook’lara da geleceğini ortaya koyuyor. Modem yongası sistem çipine entegre edilecek.
İddia edilenlere Apple’ın modem yongası birçok engelle karşı karşıya kaldı ve planların gerisinde kaldı. Özel tasarım modemin en iyi ihtimalle 2025 gibi çıkması bekleniyor. Fakat birçok kaynak 2025 olasığının düşük olduğunu belirtiyor.
Eylül ayında The Wall Street Journal, modem çipindeki sorunları içeren bir makale yayınladı. WSJ’ye konuşan eski çalışanlar ve yöneticilere göre modem çipinin önündeki en büyük engel büyük ölçüde Apple’ın kendisi oldu. Projedeki çalışmalar ‘teknik zorluklar, zayıf iletişim, yöneticilerin fikir ayrılıkları’ nedeniyle yavaşladı.
Makalede, “Apple modem yongasını yeni iPhone’larda kullanıma hazır hale getirmek istiyordu. Planları da bu doğrultudaydı. Fakat yapılan testler prototiplerin çok yavaş performansa sahip olduğunu ve aşırı ısınmaya da eğilimli olduğunu gösterdi. Ayrıca devre kartı o kadar büyüktü ki, bir iPhone’un yarısını kaplıyor ve telefonu kullanılmaz hale getiriyordu. Ekipler ABD ve yurt dışında ayrılmıştı. Bazı yöneticiler, mühendislerin aksilikler ve gecikmelerle ilgili haberleri paylaşmasını engelledi. Bu durumlar planların aksamasına ve gerçekçi olmayan hedeflere yol açtı” ifadesi geçiyor. Bu detaylar projenin neden kötü şekilde ilerlediğini ortaya koyuyor.
Şirket, iPhone, iPad ve Mac’lerde kendi işlemcisini tasarlayabildiği için modem yongası da tasarlayebileceğini düşündü. Ancak modem çipi geliştirmek çok daha zordur. Kablosuz veri iletimi, yonganın dünyanın her yerindeki operatörlerle uyumlu olması, en önemlisi katı bağlantı standartları işin içeriğine giriyor. Apple’ın eski çalışanlarından biri olan ve modem projesinde yer alan Jaydeep Ranade, “Apple’ın gezegendeki en iyi işlemciyi tasarlamasından dolayı, modem çipi de tasarlayıp, üretebileceğini düşünmek çok saçma” yorumunda bulundu.