Apple araba projesinde frene bastı

Apple araba

Apple araba projesinde frene bastı. Başta sürücüsüz olarak planlanan araç, yarı otonom olarak yeniden tasarlanacak ve 2025 yerine 2026’da çıkacak.

Bildiğiniz gibi Amerikalı teknoloji devi Apple’ın kendi elektrikli otomobilini geliştirmek için çalıştığı uzun süredir konuşuluyor. Apple bugüne kadar bu konuda resmi bir açıklama yapmamış olsa da şirketin başta Tesla olmak üzere çeşitli otomobil üreticilerinden önemli isimleri bünyesine katması bir elektrikli otomobil üzerinde çalışıldığını açıkça göstermişti. Ancak görünen o ki yıllardır süren bu çalışmalar bir türlü istenen sonucu vermemiş. Çünkü Apple araba projesinde frene basıp bu alandaki çalışmalarını yeniden değerlendirme kararı aldı.

Apple araba projesi bir üst düzey yöneticiyi daha kaybetti

Apple araba alanına ilk adımı attığında hayali tamamen otonom, sürücüsüz bir otomobil geliştirmekti. Ancak son dönemde Tesla’nın yaşadığı sorunlar da gösteriyor ki trafikte güvenli bir şekilde yol alacak tamamen otonom bir otomobil geliştirmek hiç de kolay değil. Çünkü bu araçların karıştığı kazalardan doğrudan şirketler sorumlu tutuluyor. Diğer kazalardaki gibi bir sürücü kusurundan söz etmek mümkün olmuyor. İşte bu yüzden olsa gerek ki Apple araba projesini yeniden gözden geçirirken, tamamen otonom bir araç yapma fikrinden vazgeçti.

Apple’ın yenilenmiş haliyle tekrar geliştirmeye başlayacağı ilk elektrikli otomobili, ilk başta planlananın aksine bir sürücü koltuğuna ve direksiyona sahip olacak. Elbette araçta yine otonom sürüş özellikleri olacak ama ilk başta düşünüldüğü gibi direksiyonsuz, sadece yolcu koltuklarının olduğu bir araç olmayacak.

Apple otomobilin bu yenilenmiş versiyonunun çıkışı için yeni tarih olarak 2026 olarak belirlendi. Ancak bu noktada, şirketin aracını bu tarihe yetiştirip yetiştiremeyeceği de soru işaretleri barındırıyor.

Aracın sürücüsüzden yarı otonoma çevrilmesi, fiyat konusunda da Apple’ın elini rahatlatacak. Hatırlarsanız Apple’ın 2025 yılında çıkarması beklenen tamamen otonom aracın 120 bin dolar gibi bir fiyata sahip olması bekleniyordu. Şimdi çıkışı 2026 olarak belirlenen bu yeni versiyonun ise 100 bin doların altında bir fiyata satışa sunulacağı söyleniyor.

Elon Musk: “Başıma kötü bir şey gelebilir!”