Apple üretimini başka ülkelere kaydırıyor

Apple küçülme belirtileri yeni

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden bir tanesi olan Apple’ın üretim tesislerini Çin’den Hindistan’a taşımayı planlayan Apple’ın haberleri gündemi ısıttı.

Hatırlayacağınız üzere bu dedikodular 2018 yılında başlamıştı. Dünyanın iki süper gücü olan ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı bu gerginliğin zirvesinde yer almıştı.

Hindistan merkezli ekonomi gazeteleri tarafından verilen haberlere göre Apple, Hintli yetkililer ile görüşüyor. Şirket en azından üretiminin %20 gibi bir bölümünü bu ülkeye kaydırma peşinde. Böylece Donald Trump gibi siyasi figürlerin baskısından kurtulma şansı elde edecek.

Apple üretimi büyük oranda değişecek

Hükümet yetkililerinden bir tanesi, “Apple’ın çoğunlukla Wistron ve Foxconn gibi üreticiler aracılığıyla çoğunluğu ihracat için 40 milyar dolarlık bir akıllı telefon üretimi gerçekleştirmesini bekliyoruz” diyerek konuyu netleştirmeye çalıştı.

apple güney kore

Apple tarafından geliştirilecek ürünlerin son derece geniş olduğunu söyleyebiliriz. Akıllı saatlerden MacBook modellerine kadar neredeyse hepsinde üretimin kayması en büyük beklentiler arasında. Gelmek üzere olan 13 inç MacBook Pro, yeni iPad’ler, Apple Watch Series 6 ve diğer cihazlar Çin ile olan bağımlılık ilişkisini güçlendiriyor. Eğer Apple çok hızlı bir şekilde üretimi başka ülkelere kaydırmazsa bu bağımlılık ilişkisi çok daha yoğun hale gelecek.

Apple News 125 milyon kullanıcıya ulaştı: Hedef ne?

Şimdilerde üretim yeri olarak Çin yerine Tayvan büyük bir popülerlik kazandı diyebiliriz. Basit bir örnek vermek gerekirse, Xiaomi bile üretimini büyük oranda Tayvan bölgesine doğru kaydırmaya çalışıyor. Burada, Xiaomi şirketinin Çin merkezli olduğunu unutmamak gerekiyor. Sizce Apple üretimi ile ilgili alınan kararlar doğru mu? Fikirlerinizi yorumlar bölümünden bizlere aktarabilirsiniz.