Apple A18 Pro Yapay Zeka İçin Tasarlandı

iphone 16 3

iPhone 16 Pro modellerine güç verecek A18 Pro işlemcisi için yepyeni bir rapor yayınlandı. Daha önce birçok öngörüsü doğru çıkan Jeff Pu, Apple’ın planlarını detaylarıyla anlattı. İşte detaylar…

Güvenilir kaynaklardan biri olarak gösterilen Jeff Pu, Apple’ın A18 üretimini artırmaya çalıştığını belirtti. Pu yeni araştırma notunda, “Tedarik zincirini kontrol ettiğimde ilginç bir durumla karşılaştım. A17 Pro’nun hacmi şubat ayından bu yana sabit kalırken, A18 için artan talep görünüyor. A18 Pro‘nun A17 Pro’ya göre daha büyük kalıp alanına sahip olacağını düşünüyorum. Yapay zeka için yeni bir trend olabilir” açıklamasında bulundu.

Bir çipte kalıp alanının artması daha fazla transistör ve özel bileşen barındırabileceği anlamına gelir. Genellikle daha yüksek performans sağlar. Diğer yandan kalıp boyutu arttıkça kusurlar ve tasarım hatası riskleri de artar. Ayrıca enerji verimliliği ve ısı dağılımı da bundan etkilenebilir. Eğer Jeff Pu’nun dedikleri doğruysa ve kalıp alanı artacaksa Apple’ın iPhone 16’yı çıkarmadan önce A18 Pro üretiminde dengeyi sağlaması gerekiyor. Ayrıca artan kalıp alanı Apple’ın yapay zekayı cihaz içi kullanmak istediğini de işaret ediyor.

A18 Pro

Apple’ın yeni işlemcisinde yapay zekaya yönelik tasarım geliştirmesi şaşırtıcı bir durum değil. Daha önce yayınlanan bir raporda da A18 işlemcisinde daha fazla çekirdek içeren gelişmiş Neural Engine’ın olacağı belirtilmişti. Gelişmiş Neural Engine yapay zeka/makine öğrenimi özellikleri için daha yüksek performans sunmayı amaçlıyor.

Gazeteci Mark Gurman’a göre Apple, Gemini’yi iOS 18’in bir parçası haline getirmek ve iPhone’a entegre etmek için Google ile görüşüyor. Gurman bu haberi konu hakkında bilgisi olan kaynaklardan öğrendiğini söylerken, her iki teknoloji devinin anlaşma şartlarına ve markaya karar vermediğini sözlerine ekledi. Aslında her iki şirket de daha tam anlamıyla ortak noktada buluşmuş değil.

TSMC, Intel ve Samsung Rekabeti Sertleşecek