Apple A18 Pro İşlemcisinin Özellikleri Yeniden Doğrulandı

iphone 16

iPhone 16 Pro’larda kullanılacak A18 Pro hakkında yeni bir söylenti var. Aslında bu yeni söylenti daha önce gündeme gelen iddiaları bir kere daha onaylıyor.

İsimsiz sanayi kaynaklarına dayandırılan yeni bir rapor A18 Pro işlemcisinde 6 çekirdekli GPU olacağını vurguladı. Rapora göre Apple, 6 çekirdekli GPU’ya bağlı kalacak ve yeni yonga seti grafik tarafında daha sınırlı iyileştirmeye sahip olacak. Kaynaklar, “Apple, A17 Pro’da 6 çekirdekli GPU’ya geçiş yaparak önemli yenilikler gerçekleştirdi. Fakat A18’de GPU tarafında çekirdek sayısının artacağını düşünmüyoruz” dedi. Raporda bununla birlikte A18 Pro’da daha fazla çekirdeğe sahip gelişmiş Neural Engine’ın olacağı ifade ediliyor. Aslında bu söylenenler daha önce farklı kaynaklar tarafından da dile getirilmişti. Ancak yeni dedikodu rivayet edilen bilgileri tekrardan doğrulamış oluyor.

a18 pro

Apple, iPhone 12’den bu yana 16 çekirdekli Neural Engine kullanıyor. Şimdiye kadar Neural Engine’ın çekirdek sayısında değişiklik olmadı, ama yıllar içinde performansı çok değişti. Eğer rivayet edilenler gerçekse Cupertino’lu firma Neural Engine’da seneler sonra çekirdek sayısını artırmış olacak. Birkaç gün önce analist Jeff Pu yayınladığı araştırma raporunda A18 Pro’nun büyük kalıp alanına sahip olacağını söylemişti. Jeff Pu’ya göre daha büyük kalıp alanı Neural Engine’la alakalı. Bir çipte kalıp alanının artması genellikle daha yüksek performans sağlar. Diğer yandan kalıp boyutu arttıkça kusurlar ve tasarım hatası riskleri de artar. Ayrıca enerji verimliliği ve ısı dağılımı da bundan etkilenebilir.

A18 Pro’da yapılan geliştirmeler genel olarak yapay zeka özelliklerini en iyi şekilde kullanmayı amaçlıyor. Apple’ın yeni işlemcisinde yapay zekaya yönelik tasarım geliştirmesi şaşırtıcı bir durum değil. Gazeteci Mark Gurman’a göre Apple, Gemini’yi iOS 18’in bir parçası haline getirmek ve iPhone’a entegre etmek için Google ile görüşüyor. Gurman bu haberi konu hakkında bilgisi olan kaynaklardan öğrendiğini söylerken, her iki teknoloji devinin anlaşma şartlarına ve markaya karar vermediğini sözlerine ekledi. Her iki şirket de daha tam anlamıyla ortak noktada buluşmuş değil.

Yeni iPad Pro ve iPad Air’lar Biraz Daha Bekletecek