iPhone 16’ların RAM Kapasitesi Daha Yüksek Olabilir

iphone 15 plus

Apple Intelligence’la ilgili yapılan yorumlar iPhone 16 serisinde daha fazla RAM olabileceği iddialarını tekrardan gündeme getirdi.

Apple analisti Ming-Chi Kuo başta olmak üzere farklı birkaç kaynak Apple Intelligence’ın eski iPhone ve iPad’lerde işlemciden değil, RAM farkından dolayı çalışmadığını belirtti. Apple Intelligence’ın yapay zeka özellikleri A17 Pro ve M serisi işlemcilerle uyumlu. Bu özelliklere sahip cihazların hepsinde 8 GB RAM yer alıyor. Kuo ve diğer kaynaklara göre Apple Intelligence 2 GB veya daha fazla RAM’e ihtiyaç duyuyor. 8 GB RAM altında kalan cihazlar ise bu ihtiyacı karşılamadığı için yapay zeka özelliklerinden yararlanamayacak. iPhone 16‘larla ilgili hortlayan RAM iddiaları da bu noktada başlıyor.

Sektörden isimsiz bir kaynağa göre Apple’ın iPhone 16 ailesinde RAM’i yükseltmesi muhtemel. Kaynak yaptığı açıklamada, “Yeni iPhone’larda RAM kapasitesinin artması bekleniyordu. Ancak Apple Intelligence’la birlikte olasılık daha da arttı” dedi. iPhone 15 ve Plus’ta 6 GB RAM, iPhone 15 Pro ve Pro Max’te de 8 GB RAM yer alıyor. Eğer söylentiler doğruysa standart iPhone 16’larda 8 GB RAM, iPhone 16 Pro’larda 10 GB RAM kullanılma ihtimali var.

iphone 16

Bununla birlikte analist Jeff Pu, Ming-Chi Kuo gibi güvenilir kaynaklar, Apple’ın yeni iPhone’ları yapay zekayla öne çıkarıp pazarlayacağını birçok kez dile getirdi. Bu durum da Apple Intelligence özellikleri için RAM’in artırılmasına yönelik referans noktası oluşturuyor. Diğer yandan Jeff Pu, Apple’ın A18 üretimini artırmaya çalıştığını belirtti. Pu araştırma notunda, “Tedarik zincirini kontrol ettiğimde ilginç bir durumla karşılaştım. A17 Pro’nun hacmi şubat ayından bu yana sabit kalırken, A18 için artan talep görünüyor. A18 Pro‘nun A17 Pro’ya göre daha büyük kalıp alanına sahip olacağını düşünüyorum. Yapay zeka için yeni bir trend olabilir” açıklamasında bulundu.

Apple’ın yeni işlemcisinde yani A18’de yapay zekaya yönelik tasarım geliştirmesi şaşırtıcı bir durum değil. Daha önce yayınlanan bir raporda da A18 işlemcisinde daha fazla çekirdek içeren gelişmiş Neural Engine’ın olacağı belirtilmişti. Gelişmiş Neural Engine yapay zeka/makine öğrenimi özellikleri için daha yüksek performans sunmayı amaçlıyor.

WWDC 2024 Sonrası Apple Hisseleri Yükselişe Geçti