Amerika TikTok’u yasaklamaya bir adım daha yaklaştı

tiktok

Amerikan yönetiminin TikTok gibi tehlikeli gördüğü uygulamaları istediği zaman yasaklamasının önü açılıyor.

Bildiğiniz gibi son dönemde internet dünyasında TikTok rüzgarları esiyor. Çin merkezli ByteDance şirketinin sahibi olduğu video paylaşım uygulaması, özellikle gençler arasında oldukça popüler. Öyle ki uygulama bu gidişle YouTube ve Instagram’ı bile geride bırakacak gibi görünüyor. Ancak bu gidişatın batı dünyasında, özellikle ABD’de rahatsızlık yaratması, uygulamanın geleceğine dair soru işaretleri yaratıyor.

ABD’nin Çin merkezli bir uygulamanın tüm dünyada bu kadar popüler olmasından rahatsız olduğu uzun süredir konuşuluyordu. Ancak kısa süre önce bu durum artık konuşmanın ötesine geçti ve ABD, ByteDance’e karşı ilk somut yaptırımları uygulamaya başladı. Geçtiğimiz yılın sonunda, TikTok’un devlet görevlilerine ait cihazlarda kullanılmasının yasaklanmasıyla başlayan süreç, uygulamanın bazı üniversite kampüslerinde yasaklanmasına kadar gitti. Ancak görünen o ki yasaklar bunlarla sınırlı kalmayacak.

TikTok kullanıcı deneyimini değiştiriyor

Bu hafta ABD Kongresi’nde sunulan yeni yasa tasarısı, ABD hükumetinin tehlikeli gördüğü uygulamaları istediği zaman yasaklamasını çok daha kolay hale getirecek. Bu yasa tasarısının Kongre’de görüşülmesinin ardından elbette akla gelen ilk uygulama TikTok oldu. Çünkü popüler uygulamanın ABD’nin güvenliği için tehlike arz ettiği zaten konuşuluyor. Bu da ABD hükumetinin bundan sonra istediği anda uygulamayı hepten yasaklayabileceğini gösteriyor.

Bu yasa tasarısının Kongre’den geçmesi sadece ABD hükumetine istediği uygulamayı yasaklama yetkisi vermekle kalmayacak, aynı zamanda ByteDance gibi şirketlere karşı kullanabileceği bir kozu da ABD yönetimine vermiş olacak.

Google I/O 2023’ün tarihi açıklandı