Amazon’un 1.4 Milyar Dolarlık iRobot Anlaşması Tehlikeye Girdi

iRobot Roomba robot süpürge

Amazon’un robot süpürge üreticisi iRobot’u satın almak için 2022’den beri tamamlamaya çalıştığı dev anlaşma, Avrupa Birliği’ne takıldı.

Amerikalı teknoloji devi Amazon, 2022 yılında oldukça önemli bir anlaşmaya imza attı ve dünyanın en büyük robot süpürge üreticisi olan iRobot’u bünyesine katmak için 1.4 milyar dolar ödemeyi kabul etti. Şirketin tarihindeki en büyük dördüncü anlaşma olan iRobot satın alımı, Amazon’u robot süpürge alanında tartışmasız bir numara haline getirecekti. Ancak yaklaşan bu tartışmasız üstünlük, tekel karşıtı kurumların da dikkatinden kaçmadı. Nitekim pazarlıklarla geçen bir buçuk yılın ardından Amazon’un iRobot anlaşması çökmenin eşiğine gelmiş durumda.

Bu anlaşmaya onay vermesi gereken en önemli kurumlardan biri olan Avrupa Komisyonu, bu hafta Amazon’la iletişime geçerek, 1.4 milyar dolarlık bu dev anlaşmanın büyük ihtimalle reddedileceğini haber verdi. Bu da anlaşmanın gerçekleşme ihtimalini epey düşürdü. Çünkü Avrupa Birliği izin vermediği takdirde bu anlaşmanın gerçekleşme ihtimali yok diyebiliriz.

irobot roomba

Elbette Amazon, Avrupa Birliği’nin bu kararını temyize taşıyabilir. Nitekim benzer bir durumda Microsoft, Activision Blizzard anlaşmasını temyize taşımış ve geç de olsa bu kararı tersine çevirip anlaşmayı tamamlamayı başarmıştı. Ancak Amazon’un böyle bir temyiz sürecine gitmeyeceği düşünülüyor. Çünkü şirket Avrupa Birliği’nin bu anlaşmayı onaylamak için kendisinden istediği imtiyazları vermeye de pek yanaşmadı. Activision Blizzard anlaşmasını ne olursa olsun tamamlamak isteyen Microsoft’un aksine Amazon, bu anlaşma uğruna rakiplerine imtiyaz vermeye çok sıcak bakmıyor. Bu yüzden bu anlaşma konusunda Microsoft kadar ısrarcı olmayacaklar gibi duruyor.

Piyasalar da bu durumun farkında olsa gerek ki Avrupa Komisyonu’nun açıklaması sonrası iRobot hisseleri adeta çakıldı. Neredeyse iki yıldır Amazon tarafından satın alınmayı bekleyen şirketin geleceğinin belirsiz bir hale gelmesi, hisselerin yüzde 36 değer kaybetmesine sebep oldu.

Realme Note 50’nin Çıkış Tarihi ve Özellikleri Belli Oldu