Amazon 9 bin kişiyi daha işten çıkarıyor

Amazon, 'ciddi' depo yaralanmalarının yarısından fazlasından sorumlu bulundu

Geçtiğimiz yıl çok sayıda çalışanını işten çıkaran Amazon, bu kez de 9 bin kişinin daha işten çıkarılacağını açıkladı. Bu kez işten çıkarılacaklar arasında Twitch ekibinden de isimler var.

Bildiğiniz gibi şu anda tüm dünyada etkileri hissedilen ekonomik kriz, teknoloji dünyasını da ciddi şekilde yaralamış durumda. Teknoloji şirketlerinin neredeyse tamamı 2022’de ciddi şekilde kan kaybetti. Gelirler azalırken maliyetlerin artması, pek çok şirketin pazar değerinin 2022’de erimesine yol açtı. 2023’te de şu ana kadar farklı bir tablo ortaya çıkmış değil. Bu da şirketlerin kemer sıkma politikalarını bu yıl da sürdürmelerine sebep oluyor.

Bu kemer sıkma politikaları kapsamında başvurulan ilk hamlelerden biri de personel sayısını azaltmak oluyor. Hatırlarsanız geçtiğimiz yıl Tesla, Twitter, Meta gibi pek çok şirket personel sayısını önemli ölçüde azalttı. Yılın son aylarında bu şirketlere Amazon da katıldı ve Amerikalı teknoloji devi çok sayıda çalışanını işten çıkardı. Dahası 2023’te de bu işten çıkarmaların devam edeceğini açıkladı. İşte daha geçen yıldan haberi verilen bu yeni işten çıkarmalara bu hafta bir yenisi daha eklendi. Amazon bu kez de 9 bin kişiyi işten çıkarma kararı aldı.

Amazon toplu işten çıkarımlara başladı

Amazon CEO’su Andy Jassy, önümüzdeki günlerde şirketten dokuz bin kişinin daha işten çıkarılacağını açıkladı. Bu sefer işten çıkarmalardan etkilenecek başlıca departmanlar Amzon Web Services, insan kaynakları, reklam departmanı ve Twitch ekibi olacak.

Amerikalı teknoloji devi bugüne kadar daha çok kurumsal taraftan işçi çıkarıyordu. Bu kez ise işten çıkarmalarda Twitch ekibi gibi doğrudan hizmetlere etki edebilecek departmanlarda çalışanların işten çıkarılması dikkat çekti.

Daha önce 18 bin kişiyi işten çıkaran şirket bu kez de 9 bin kişiyi işten çıkaracağını açıklaması, tahmin edeceğiniz gibi piyasalarda pek hoş karşılanmadı. Amazon hisseleri yüzde 1.7 düştü. Ancak genele baktığımızda şirketin maliyetleri kısma stratejisi işe yaramış gibi duruyor. Çünkü şirketin New York Borsası’ndaki hisseleri bu yılından başından bu yana yüzde 16 artmış durumda.

Wolkswagen düşük maliyetli elektrikli otomobilini tanıttı