Alphabet CEO’su geçen yıl 226 milyon dolar kazandı

Alphabet CEO Sundar Pichai

Alphabet CEO’su Sundar Pichai, geçtiğimiz yıl şirketten 226 milyon dolar ödeme alarak, 2022’de en çok kazanan CEO’lardan biri oldu.

Geçtiğimiz yıl teknoloji dünyası için oldukça zorlu geçti. Bir yandan pandemi döneminin hala hissedilen etkileri, bir yandan enflasyon yüzünden artan maliyetler derken, pek çok teknoloji şirketi 2022’de ciddi kan kaybetti. Bu da işten çıkarmaları ve kemer sıkma politikalarını beraberinde getirdi. Ancak bu kemer sıkma politikaları, teknoloji şirketlerinin CEO’larının dev ödemeler almalarına engel olmadı. Nitekim tüm bu kriz dönemine rağmen, Alphabet CEO’su Sundar Pichai, 2022’nin en çok kazanan isimlerinden biri oldu.

Google’ın şemsiye şirketi Alphabet’in başındaki isim olan Sundar Pichai, 2022’de şirkette 226 milyon dolar ödeme aldı. Büyük çoğunluğu hisse şeklinde yapılan bu ödeme, Pichai’yi 2022’nin en çok kazanan CEO’larından biri yaptı.

alphabet

Pichai, Google’ın sahipleri ile olan anlaşması çerçevesinde her yıl 2 milyon dolar maaş alıyor. Ancak buna ek olarak her üç yılda bir Pichai’ye şirket hisselerinin bir kısmı veriliyor. 2022’de Pichai’ye verilen 226 milyon dolar da anlaşmanın bu kısmından doğuyor. Pichai, 2019’da da 280 milyon dolarlık hissenin sahibi olmuştu. Google tarafından paylaşılan rakamlara göre bu 226 milyon dolara ek olarak 2022’de Pichai’nin güvenliği için de şirket bütçesinden 6 milyon dolar harcanmış.

Öte yandan Google cephesinde 2022’de cebini dolduran tek isim CEO Sundar Pichai değil. Google’ın başkan yardımcılarından Prabhakar Raghayan ve şirketin finans yöneticisi Philipp Schindler de geçtiğimiz yıl 37 milyon dolar kazanarak kayda değer bir gelirin sahibi oldu.

ChatGPT’nin günlük maliyeti 700 bin dolar