Akıllı telefon pazarı küçülürken iPhone’un pazar payını arttırıyor

Akıllı telefonlar 2022

Akıllı telefon pazarında düşüş sürüyor. IDC’nin raporuna göre telefon satışları bu yıl da düşecek ama iPhone tam tersi yönde bir tablo çizecek.

Özellikle pandemi döneminde oldukça zorlu bir süreçten geçen akıllı telefon pazarı, pandemi dönemi sonrası belini biraz doğrultmuş olsa da hala eski günlerinden çok uzakta. Bu da yetmezmiş gibi dünyanın dört bir yanında etkilerini hissettiren yüksek enflasyon ve diğer küresel sıkıntılar akıllı telefon satışlarını aşağı çekmeye devam ediyor. Pazar araştırma şirketi IDC tarafından paylaşılan son veriler, bu yıl akıllı telefon satışlarında yaşanacak düşüşün ilk başta düşünülenden de kötü olabileceğini gösteriyor.

Hatırlarsanız bir diğer önemli araştırma şirketi olan Counterpoint da kısa süre önce benzer bir rapor yayınlamış, onlar da 2023’ün telefon pazarı için oldukça zorlu geçeceğini öngörmüştü. Ancak IDC’nin raporu daha da karamsar bir tablo çiziyor. Öte yandan bu karamsar tablo içinde Apple ve iPhone’un tam tersi bir grafik çizmesi de dikkatten kaçmıyor.

akıllı telefon satışları

IDC’nin raporuna göre Apple, telefon pazarındaki bu düşüşe katılmayacağı gibi aksine akıllı telefon pazarındaki payını daha da büyütecek. Hatta iPhone’un telefon satışları içindeki pazar payının bugüne kadar hiç olmadığı kadar yüksek oranlara çıkabileceği öngörülüyor. iPhone 15’in bu ay kullanıcılarla buluşması ile birlikte Apple telefonları yeniden bir yükseliş trendine geçecek ve yılı oldukça kuvvetli bir noktada tamamlayacak.

IDC’nin öngörülerine göre bu yıl toplamda 1.15 milyar telefon satılacak. Bu da bir önceki yıla kıyasla yüzde 4.7’lik bir düşüş anlamına geliyor. Yıllarca yıldan yıla satışlarını arttırarak ilerleyen telefon pazarı, son yıllardaki düşüş trendini 2023’te de sürdürüyor. Dahası 2024’te bu trendin tersine dönmesi için de bir sebep görünmüyor.

Google Pixel 8’in çıkış tarihi resmen açıklandı