Apple, Samsung’u Zirveden İndirdi

Apple vs Samsung

En çok akıllı telefon satan unvanını yıllardır kimseye kaptırmayan Samsung’un bileği sonunda büküldü. Akıllı telefon pazarında zirveyi Apple aldı.

Amerikalı teknoloji devi Apple, iPhonelar’ın gördüğü yoğun ilgi sayesinde yıllardır en üst segmentte akıllı telefon pazarını domine ediyor. Ancak söz konusu geneli itibarıyla akıllı telefon pazarı olduğunda liderlik yıllardır Samsung’daydı. Apple’ın aksine orta segment ve giriş seviyesi için de telefonlar çıkaran Samsung, bu avantajını kullanarak yıllardır en çok akıllı telefon satan şirket oluyordu. Ancak şirketin 2010’dan beri devam eden bu üstünlüğü geçtiğimiz yıl sona erdi.

Pazar araştırma şirketi IDC tarafından yayınlanan son rakamlar, 2010’dan beri zirveyi kimseye kaptırmayan Samsung’un 2023’te zirveyi kaptırdığını gösteriyor. Samsung’un tahtından indiren ise bekleneceği üzere Apple oldu.

apple samsung

IDC tarafından paylaşılan verilere göre Amerikalı teknoloji devi geçtiğimiz yıl toplamda 234.6 milyon akıllı telefon sattı. Böylece akıllı telefon pazarında yüzde 20.1’lik bir pazar payına sahip oldu. 2010’dan beri ilk kez en çok akıllı telefon satan şirket olmayan Samsung ise, toplamda 226.6 milyon akıllı telefon satarak ikinci sıraya düştü. Samsung’un pazar payı yüzde 19.4’e düştü.

Üçüncü sırada ise beklendiği üzere Xiaomi yer aldı. Çinli telefon üreticisi geçtiğimiz yıl toplamda 145.9 milyon akıllı telefon satarak yüzde 12.5 pazar payına ulaştı. Onu Çin merkezli bir diğer telefon üreticisi olan Oppo (Vivo, Oneplus, Realme ile aynı grupta) izlerken, beşinci sırayı Infinix gibi markaların sahibi olan Transsion aldı.

Apple’ın geçtiğimiz yıl sattığı iPhone sayısı bir önceki yıla kıyasla yüzde 3.7 arttı. Üstelik şirket bunu Çin’de artan rekabete rağmen başardı. Ancak 2023’ün asıl kazananı Transsion oldu. Özellikle gelişmekte olan pazarlarda büyük ilgi gören bütçe dostu telefonlarıyla tanınan şirketin satışları bir yılda yüzde 30.8 arttı. Şirket özellikle Tecno ve Infinix markalarıyla kullanıcı çekmeyi başardı.

OnePlus 12R Performans Testinde Görüldü