Apple Çin’de İlk Beşten Düştü

Apple

Apple’ın Çin pazarındaki sıkıntıları bitmek bilmiyor. Şirket artık Çin’de en çok akıllı telefon satan beş şirketten biri bile değil.

Bildiğiniz gibi Apple, geçtiğimiz yıl iPhone 15 satışları konusunda aradığını bulamadı. iPhone 15 çok sayıda sattı satmasına ama bu beklentileri yakalamasına yetmedi. Bunun başlıca sebeplerinde biri de Çin’deki iPhone satışlarında kayda değer bir düşüş yaşanmasıydı. Bir yandan Huawei’nin dönüşü, diğer yandan Honor’un yükselişi derken, Çinli kullanıcılar daha çok yerel markalara yöneldiler. Bu da Apple’ın Çin’de aradığını bulamamasına sebep oldu.

2023’te Çin’de büyük sıkıntı yaşayan Amerikalı teknoloji devi, bu yıl da benzer bir tabloyla karşı karşıya. Çin’deki kullanıcıları iPhone almaya bir türlü ikna edemeyen şirket, düşen satışlar sebebiyle ilk beşteki yerini kaybetti. Pazar araştırma şirketi Canalys tarafından yayınlanan son rapor, Apple’ın artık Çin’de en çok telefon satan beş şirketten biri bile olmadığını gösteriyor.

Apple Çin

Yılın ikinci çeyreğinde 70 milyon akıllı telefonun satıldığı Çin’de akıllı telefon pazarı yıldan yıla yüzde 10 büyüdü. Bu sırada iPhone satışlarında ise bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 6.7 düşüş yaşandı.

Çin pazarında ilk sırada vivo yer alıyor. Şirketin pazar payı yüzde 19. Onu sırasıyla Oppo, Honor ve Huawei izliyor. Beşinci sırayı alarak Apple’ı ilk beşten atan şirket ise Xiaomi oldu. 2023’te epey sıkıntılı bir yıl geçiren Xiaomi, bu yıl yeniden toparlandı ve yeniden ilk beşe girmeyi başardı. Şirketin Çin’deki akıllı telefon satışları, bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla yüzde 17 daha yüksekti.

SearchGPT Geliyor; Google’ı Tahtından İndirebilir