Microsoft’un korktuğu oldu; Activision anlaşması FTC’ye takıldı

Activision Blizzard, personel şikayetiyle karşı karşıya

Microsoft’un korktuğu başına geldi. 68.7 milyar dolarlık Activision Blizzard anlaşması Amerikan ticaret kurulu FTC’ye takıldı.

Hatırlayacağınız gibi bu yılın başında oyun dünyasında dengeleri değiştirebilecek büyüklükte bir anlaşma imzalanmış ve 68.7 milyar dolarlık bu anlaşma ile Microsoft, oyun dünyasının en büyük stüdyolarından Activision Blizzard’ın yeni sahibi olmak için ilk adımı atmıştı. Başta Call of Duty serisi olmak üzere çok satan pek çok oyunun sahibi olan Activision’ın Microsoft tarafından satın alınmasının oyun dünyasında dengeleri epey değiştireceği uzun süre konuşulmuştu.

Ancak bu dengeleri değiştirme potansiyeli, aynı zamanda anlaşmanın önünde bir engel olarak da duruyor. Çünkü başta Sony olmak üzere Microsoft’un oyun dünyasındaki rakipleri, bu anlaşmanın adil rekabet şartlarına aykırı olduğunu savunuyor. Bu yüzden Microsoft, bu anlaşmanın FTC’ye, yani Amerikan Ticaret Kurulu’na takılmasından korkuyor. Nitekim Microsoft’un korktuğu oldu. FTC, antitröst yani adil rekabet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle Microsoft-Activision Blizzard anlaşmasını mahkemeye taşıyor.

Microsoft, Activision Blizzard hakkında açıklama yaptı

FTC tarafından yapılan açıklamada, bu anlaşmanın gerçekleşmesi halinde Microsoft’un Xbox konsolları ve hızla büyüyen bulut oyun servisi ile rakiplerini domine edeceği, bu yüzden bu anlaşmaya izin verilemeyeceği belirtildi. Şimdi Microsoft’un mahkemeyi bu anlaşmaya izin vermeye ikna etmekten başka şansı yok. Bunu başarıp başaramayacağını ise zaman gösterecek.

Ancak hem Microsoft hem de Activision Blizzard bu anlaşmayı tamamlamaya kararlı görünüyor. Blizzard yöneticisi Lulu Cheng Meservey, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada “Eğer FTC bu anlaşmayı engellemeye çalışırsa mahkemede hakkımızı savunmaktan çekinmeyeceğiz.” demişti.

Öte yandan İngiltere’nin Ticaret Kurulu ve Avrupa Komisyonu da bu anlaşmayı incelemeye devam ediyor. Oradan da benzer bir karar çıkması Microsoft’u daha da zor durumda bırakabilir.

Yılın Oyunu Elden Ring seçildi