ABD yabancı uygulamaları mercek altına alıyor

abd yabancı tiktok

TikTok gibi Çin veya Rusya bağlantılı uygulamaların güvenlik riski yarattığından şüphelenen ABD yabancı uygulamaları daha yakından izlemek istiyor.

ABD ulusal güvenlik bürokratlarını endişelendiren uygulamaların başında TikTok ve benzeri popüler Çin/Rus yapımı uygulamalar geliyor. Bu uygulamalar on milyonlarca ABD’linin telefonuna kurulmuş durumda ve geliştiriciler telefonlardaki pek çok veriye kolayca ulaşabiliyor.

ABD yabancı uygulamaları yakın gelecekte engelleyebilir

Güvenlik bürokrasisi şimdi Apple ve Google’a şu soruyu sormaya hazırlanıyor: Uygulama markete girmesi için izin verdiğiniz uygulamanın yabancı ülkelerle bağlantısını kontrol ediyor musunuz?

Aslında ne Google’ın ne Apple’ın uluslararası casusluk amacıyla üretilmiş bir uygulamayı ve bu uygulamanın istihbarat servisi yapımcılarını tespit etmesi mümkün değil. Ancak ABD şimdi mobil uygulamalar dünyasında cadı avı başlatarak ticari çıkarlarına ters düşen her uygulamayı “casusluk” suçlamasıyla engellemek isteyebilecek.

Öte yandan bürokratların endişeleri de yersiz değil. Çin ve Rus ajanlarının,  ABD kamu görevlilerine şantaj yaparak istediklerini elde etmek için telefon uygulamalarını kullanmasının önünde hiçbir engel yok.

Bu noktada risk çok büyük. Seçim sonuçlarını kontrol eden kamu görevlilerine şantaj yaparak kendi istedikleri sonuçları çıkartabilirler. Ya da kritik güvenlik izinlerine sahip bürokratlara şantajla bazı eylemler yaptırabilirler.

Özel sektör çalışanlarına teknoloji çaldırtabilir veya silahlı güvenlik görevlilerine zorla suikastler ya da toplu saldırılar düzenletebilirler. Dolayısıyla ABD’de, 50’li yıllarda büyüyen “topraklarımıza nükleer bomba atılırsa,” paniğinin bir benzeri şimdi mobil uygulamalar için başlamak üzere.

Porsche Star Wars gemisi tasarladı

Bu tartışmaların sonunda, yabancı bağlantıları nedeniyle pek çok mobil uygulamanın Google ve Apple uygulama marketinden kaldırılması da gündeme gelebilir. ABD, güvenlik endişelerini öne sürerek Çin’in en büyük teknoloji üreticilerinin Google/Android eko sistemine erişimini engellemişken, uygulama geliştiricilerine de aynı muameleyi yapması sürpriz olmayacak.

abd yabancı tiktok