Engelli ABD vatandaşları akıllı telefonla oy kullanacak

Engelli ABD vatandaşları

Akıllı telefonların günlük yaşamdaki etkisi şimdi yeni bir boyuta taşınıyor. Bankacılık uygulaması, cüzdan uygulamaları, bilet uygulamaları derken artık oy uygulamasıyla engelli ABD vatandaşları için seçimlerde oy kullanmak da mümkün olacak.

Yaklaşan ABD Başkanlık seçimleri için hazırlığa başlayan ABD hükumeti, engelli vatandaşların oy verme merkezlerine ulaşmadaki zorluğunu göze alarak yeni bir uygulama geliştirdi.

Engelli ABD vatandaşları güvenlik tartışması yaratacak

West Virginia valiliğin açıkladığı plana göre, eyaletteki engelil vatandaşların gerekli şartları sağlamaları halinde, mobil uygulama üzerinden oy vermeleri mümkün olacak.

ABD, mobil cihazlar üzerinden oy verme konusuna yabancı değil. Savunma bakanlığı da, Voatz isimli uygulama üzerinden, ülke dışındaki askerlerin oylarını kullanmasını sağlıyor.

Engelli vatandaşlar için de Voatz benzeri bir uygulamanın devreye sokulması bekleniyor ancak henüz uygulamanın detayları hakkında bilgi verilmedi.

Ayrıca hangi engelli vatandaşların mobi uygulama kapsamında olacağı da henüz netleşmedi. Ancak mobil cihazlarla oy verme konusu aynı zamanda güvenlik endişelerini de beraberinde getiriyor. Rusya, Kuzey Kore, Çin ve hatta başka ülkelerin hacker’ları tarafından seçim sonuçlarına müdahele edilmesi riski ABD’nin en çok endişe ettiği konuların başında geliyor.

2016 seçimlerinde Rusya’nın sosyal medya üzerinden yürüttüğü geniş yalan haber/reklam kampanyası ile, yarışta önde olan Rusya düşmanı Clinton’ın oylarını olumsuz etkilediği dile getirilmişti. Bu kampanya sonucunda ise Trump’ın oylarında beklenmedik bir yükseliş olduğu ve seçimi kazandığı düşünülüyor. Eski ABD Başkanı Obama bu iddiaların araştırılmasını istemiş ve bu iddadının gerçekliğini dile getiren FBI Başkanı da Trump’la ters düşerek görevinden ayrılmak zorunda kalmıştı.

Telegram kurucusu Pavel Durov WhatsApp’a ağır sözler söyledi

2016 seçimlerinden beri tüm sosyal medya ve teknoloji şirketlerini ağrı bir sorgu sürecinden geçiren ABD senatosu, yeni seçimlerin aynı şüphe altında gerçekleşmesini istemiyor. Dolayısıyla, mobil uygulama ile dijital oy verme konusu çok hassas ve büyü tartışmalara neden olacak gibi görünüyor.

Engelli ABD vatandaşları