Çin iPhone kullanımını yasakladı

iPhone 14 Pro kablosuz şarj sorunu yaşıyor

Çin çıkışlı ürünlere önemli yasaklar getiren ABD’ye Çin’den cevap geldi. Çin, hükumet görevlilerinin iPhone kullanmasını yasakladı.

Son dönemde teknoloji dünyasında yaşananlar, Çin ve ABD arasında oluşmaya başlayan soğuk savaşın iyiden iyiye belirginleştiğini gözler önüne sermeye devam ediyor. Bildiğiniz gibi ABD, bugüne kadar Huawei ve TikTok gibi Çin çıkışlı ürünlere çeşitli yasaklar getirerek, Çin’in ABD pazarında etkili hale gelmesinin önünü kesmişti. Bu hafta Çin’den de cevap niteliğinde bir hamle geldi. ABD’nin hükumet cihazlarında TikTok kullanılmasını yasaklamasından kısa süre sonra Çin de benzer bir karara imza atarak hükumet görevlilerinin iPhone kullanmasını yasakladı.

cin apple

Üstelik Wall Street Journal’ın haberine göre Çinli hükumet görevlilerinin sadece iPhone kullanmaları değil, yabancı kaynaklı herhangi bir cihazı kullanmaları da yasaklandı. Bu kararın gerekçesi ise ABD’nin hükumet görevlilerine TikTok’u yasaklama sebebiyle aynı. Yabancı kaynaklara ait teknolojik cihazları ve servisleri kullanmanın güvenlik açıklarına sebep olabileceğine inanıldığı için Çin ve ABD karşılıklı olarak birbirlerinin ürün ve servislerini yasaklıyor.

Elbette ABD bunu bir adım daha ileri taşıyarak TikTok’u tüm ülkede yasaklama ihtimalini de değerlendirmeye alıyor. Çin cephesinden şimdilik bu yönde bir hamle yapılmamış olsa da bu hafta alınan iPhone yasağı kararı, ileride Çin’de de Amerikan ürün ve servislerinin yasaklanabileceğinin habercisi. Nitekim Çin’de zaten benzer yasaklar halihazırda yürürlükte. Ülkede Facebook ve Twitter gibi ABD çıkışlı sosyal medya platformlarına ciddi kısıtlamalar uygulanıyor. Bu yüzden Çin’deki kullanıcılar daha çok Facebook’un Çin versiyonu olarak tanımlayabileceğimiz Weibo’yu kullanıyor. Görünen o ki bu durumun bir benzeri yakında akıllı telefonlarda da karşımıza çıkabilir.

Pixel 8 Pro bir kez daha görüldü