New Orleans siber felaket alarmı verdi

New Orleans

ABD’nin önemli şehirlerinden New Orleans siber felaket alarmı vererek acil duruma geçti. Şehir uğradığı ağır siber saldırı nedeniyle alt yapı sistemlerinin devre dışı kaldığını duyurdu.

Olağanüstü hal ilan edilen şehirde kamu kurumlarındaki tüm bilgisayar sistemleri kapatıldı. Kamu kurumlarında hızla yayılan bir virüsün bu kararın alınmasına neden olduğu da vurgulanıyor.

New Orleans neyin vurduğunu bile anlamadı

Şehrin valisi LaToya Cantrell, virüslerin bulaştığı bilgisayarların kullanılamaz duruma geldiğini ancak şimdilik herhangi bir fidye isteği olmadığını da açıkladı.

Şehir şu anda, doğum, ölüm kayıtları, sağlık sistemi, güvenlik bürokrasisi gibi kritik devlet işlerini dijital çağ öncesinde olduğu gibi, kağıt kalemle kayıt altına almaya çalışıyor.

Öte yandan New Orleans acil durum iletişim sisteminin hala açık olduğu ve bu saldırıdan etkilenmediği de vurgulanıyor. Yani ambülanslar çalışıyor veya polisi ya da itfaiyeyi aramak isteyen vatandaşlar güvenlik güçlerine ulaşabiliyorlar.

Fakat şehrin ne zaman normal rutinine döneceği bilinmiyor. Virüs bulaşan sistemlerin tespit edilip networkten izole edilmesine çalışılıyor. Bu sistemlerde ne kadar verinin kaybolduğu, zararın ne boyutta olduğu da henüz tespit edilebilmiş değil.

Porsche Star Wars gemisi tasarladı

New Orleans olayının önümüzdeki günlerde daha çok konuşacağız gibi görünüyor. Basit bir güvenlik açığının veya dikkatsizliğin bütün bir şehri karanlıkta bırakabileceği bir çağa girdiğimizi gösteren örneklerden biri olarak haber uzun süre gündemde kalabilir.

New Orleans