1899’un çalıntı olduğu iddiası asılsız çıktı

1899

Netflix’in büyük ilgi gören yeni dizisi 1899’un Brezilyalı bir yazarın çizgi romanından çalıntı olduğu iddiası asılsız çıktı.

Netflix’in bugüne kadar yayınladığı en dikkat çekici dizilerden biri olan Dark’ın yaratıcılarının yeni dizisi 1899, geçtiğimiz günlerde Netflix’te izleyici ile buluştu. Dark yaratıcılarının imzasını taşımasıyla merak uyandıran dizi, izleyiciler tarafından ilgiyle karşılandı ve Netflix’te şu sıralar en çok izlenen dizi oldu. Ancak dizinin bu harika çıkışına gölge düştü. Çünkü Brezilyalı bir yazar, dizinin kendi eserinden araklandığını iddia etti. Bu iddia gündeme bomba gibi düştü ve dizi bir anda çalıntı olduğu iddiasıyla gündeme gelmeye başladı. Ancak bu iddianın ortaya çıkmasının ardından olayın daha yakından incelenmesi, bu iddianın asılsız olduğunu ortaya çıkardı.

Dizi, adından da anlaşılacağı üzere izleyicileri 1899 yılına götürüyor ve bir gemide geçen doğa üstü olayları anlatıyor. Kerberos adını taşıyan bu gemide Avrupa’nın farklı ülkelerinden insanlar yer alıyor. Yeni bir hayat hayaliyle New York’a doğru yol alan Avrupalı göçmenleri taşıyan gemi, denizde yol alırken aylar önce kaybolduğu düşünülen başka bir gemiyle karşılaşıyor. Prometheus adını taşıyan bu hayalet gemiyle yaşanan karşılaşma, Kerberos’un yolcuları için yeni bir kabusun başlangıcı oluyor.

Black Silence adlı çizgi romanın yaratıcısı olan Brezilyalı yazar Mary Cagnin, işte bu hikayedeki pek çok unsurun kendi çizgi romanından çalındığını iddia etti. Twitter’ta yaptığı paylaşımlarda kendi çizgi romanı ile dizi arasındaki benzerliklere dikkat çeken Cagnin, paylaştığı karelerle de bu iddiasını destekledi. Bu karelerde yer alan imgeler gerçekten benzerlik taşıdığı için bu iddia kabul gördü ve sosyal medyada hızla yayıldı.

1899 black silence

Ancak insanlar bu olayı daha derinlemesine incelemeye karar verip çizgi romanı okuyucunca, iki yapım arasındaki benzerliklerin çalıntı demeye yetmeyeceği, hatta yakınından bile geçmeyeceği anlaşıldı. İlk olarak iki hikaye oldukça farklı şeyler anlatıyor. Dizinin aksine çizgi roman bir uzay gemisinde geçiyor. Mary Cagnin’in paylaştığı gibi her iki eserde de siyah bir piramit bulunuyor ama hikayede çok farklı şekillerde kullanılıyor. Kaldı ki Black Silence gizemli bir piramidi hikayesine dahil eden ilk eser değil.

Cagnin’in şu sıralar en popüler dizi olan 1899 ile ilgili bu iddiası asılsız çıksa da Black Silence’ı çok daha geniş bir kitleye ulaştırmaya yetti. Öte yandan 1899 ise çalıntı iddialarıyla gündeme gelmiş oldu. Tüm bu yaşananlar çalıntı iddialarına temkinli yaklaşılması gerektiği konusunda bir kez daha hafızaları tazeledi.

Microsoft, Call of Duty için Sony’ye sürpriz bir teklif yaptı