En büyük e-kitap arşivinin arkasındaki Ruslar tutuklandı

zlibrary

Korsan e-kitap platformu Z-Library’nin arkasındaki isimler olan Rusyalı siber suçlular, ABD’nin isteği üzerine tutuklandı.

Bugün korsan yayınlar dediğimizde aklımıza daha çok film ve diziler ya da kaçak spor yayınları geliyor. Ancak korsanlar için oldukça büyük getirisi olan bir alan daha var ki o da e-kitaplar. Bu konuda akla gelen ilk platformlardan biri ise Z-Library. Dünyanın en büyük dijital kütüphanesi olarak adlandırılan Z-Library’de 11 milyondan fazla eser bulunuyordu. Tabii bu eserlerin neredeyse tamamı yasal olmayan yollarla elde edilmiş ve platforma eklenmişti. Haliyle Z-Library’nin güvenlik güçlerinin dikkatini çekmesi uzun sürmedi.

Bir süredir Z-Library’nin arkasındaki isimlerin beşinde olan ABD’li yetkililer, sonunda bu isimleri ele geçirdi. Z-Library’nin arkasındaki isimler olduğu düşünülen Rusya vatandaşları Anton Napolsky ve Valeriia Ermakova, ABD’nin isteği üzerine Arjantin’de tutuklandı.

e-kitap

Anton Napolsky ve Valeriia Ermakova’nın Arjantin’de tutuklanmasının ardından Z-Library’nin kontrolü ABD’li yetkililerin eline geçti ve bir zamanlar dünyanın en büyük e-kitap arşivi olan Z-Library erişime kapatıldı.

Anton Napolsky ve Valeriia Ermakova sadece korsan yayın yapmakla değil, para aklamakla da suçlanıyor. FBI Yardımcı Direktörü Michael Driscoll, bu ikilinin neredeyse 10 yıldır Z-Library’nin yönettiğini söylüyor. TorrentFreak ise ikilinin Z-Library’de üstlendikleri rolün tam olarak netleşmediğini belirtiyor. Ancak kesin olan bir şey var ki o da e-kitap konusunda en büyük sitelerden biri olarak Z-Library’nin artık erişime kapanmış olduğu. Sitenin dark web’de hala aktif olduğu ve e-postalara cevap verdiği söyleniyor ama buradan çıkıp çıkamayacakları belirsizliğini koruyor.

Netflix’in yeni dizisi 1899 çalıntı çıktı