Şifre güvenliği konusunda yine sınıfta kalındı

şifre güvenliği

İnternet kullanıcıları şifre güvenliği konusunda akıllanmıyor. İngilizcede şifre anlamına gelen “password”, uyarılara rağmen hala en popüler şifre.

Siber güvenlik şirketleri her fırsatta internet kullanıcılarını uyarıyor ve özellikle cihazlarında ve hesaplarında kullandıkları şifreler konusunda çok dikkatli olmaları gerektiğini hatırlatıyor. Ancak uzmanların tüm bu uyarlarına rağmen şifre güvenliği konusunda hala ciddi bir dikkatsizlik söz konusu.

Siber güvenlik şirketi NordPass tarafından yayınlanan son rapor, pek çok internet kullanıcısının hala akla ilk gelecek şifreleri kullandığını ortaya çıkardı. Bugün dünya genelinde en çok kullanılan şifre, İngilizcede şifre anlamına gelen “password” kelimesi. Üstelik bu rapora bakarak İngilizce konuşulmayan ülkelerde de şifre anlamına gelen sözcüklerin şifre olarak kullanıldığını tahmin etmek hiç de güç değil.

sifreler

Hal böyle olunca siber suçluların işi de kolaylaşmış oluyor. Çünkü NordPass’e göre bu şifreyi kırmak bir saniye bile sürmüyor. Password’den sonra en çok kullanılan şifreler de “123456” ve “123456789” ki aynı “password”de olduğu gibi bunlar da hackerların ilk denediği kombinasyonlar arasında yer alıyor ve bir saniyeden kısa bir sürede kırılıyor.

Dikkatsiz internet kullanıcılarının başvurduğu bir diğer yöntem de internette kullandıkları uygulamaların adlarını şifre olarak kullanmak. Mesela Tinder uygulamasında en çok kullanılan şifrelerden biri Tinder. Instagram’da Instagram.

Öte yandan Batman, Euphoria ve Encanto gibi son dönemde popüler olan film ve dizilerin de şifre olarak kullanıldığı söyleniyor. Hackerlar da bu trendin farkında olduğu için şifre güvenliği açısından bu kelimeler de çok güvenli değil.

Netflix’in yeni dizisi 1899 çalıntı çıktı