Netflix’in yeni dizisi 1899 çalıntı çıktı

1899

Netflix’in yeni dizisi 1899 çalıntı olduğu iddiasıyla gündemde. Brezilyalı bir yazarın çizgi romanı ile dizi arasındaki benzerlikler çarpıcı.

Netflix’in bugüne kadar yayınladığı en dikkat çekici dizilerden biri olan Dark’ın yaratıcılarının yeni dizisi olan 1899, geçtiğimiz günlerde Netflix’te izleyici ile buluştu. Dark yaratıcılarının imzasını taşımasıyla merak uyandıran dizi, izleyiciler tarafından ilgiyle karşılandı ve Netflix’te şu sıralar en çok izlenen dizi oldu. Ancak dizinin bu harika çıkışına gölge düştü. Çünkü 1899 şu sıralar çalıntı olduğu iddiasıyla gündemde.

1899 black silence

Dizi, adından da anlaşılacağı üzere izleyicileri 1899 yılına götürüyor ve bir gemide geçen doğa üstü olayları anlatıyor. Kerberos adını taşıyan bu gemide Avrupa’nın farklı ülkelerinden insanlar yer alıyor. Yeni bir hayat hayaliyle New York’a doğru yol alan Avrupalı göçmenleri taşıyan gemi, denizde yol alırken aylar önce kaybolduğu düşünülen başka bir gemiyle karşılaşıyor. Prometheus adını taşıyan bu hayalet gemiyle yaşanan karşılaşma, Kerberos’un yolcuları için yeni bir kabusun başlangıcı oluyor.

Black Silence adlı Portekizce bir çizgi romanın yaratıcısı olan Brezilyalı yazar Mary Cagnin, işte bu hikayedeki pek çok unsurun kendi çizgi romanından çalındığını iddia ediyor. Twitter’ta yaptığı paylaşımlarda kendi çizgi romanı ile dizi arasındaki benzerliklere dikkat çeken Cagnin, birkaç yıl önce İsveç’te bir etkinliğe bu çizgi romanla katıldığını ve o dönemde eserini Avrupa’nın dört bir yanından yapımcılara ve diğer yaratıcılara sunduğunu söylüyor. Mary Cagnin’e göre Dark ekibi de çizgi romanına bu sayede ulaştı ve çizgi romanındaki pek çok unsuru 1899’da kullandı. Yazarın benzerlikleri detaylandırdığı tweet dizisini aşağıda bulabilirsiniz.

https://twitter.com/marycagnin/status/1594190866041610240

Ünlülerin Bored Ape’a yatırdığı para çöp oldu