Yerli otomobil sınıfının en iyisi olacak!

En az elektrikli otomobil kullanan ülkeler

#İŞBİRLİĞİ

TOGG CEO’su Gürcan Karakaş’ın geçtiğimiz günlerde yerli otomobil ile ilgili yaptığı açıklama kafalarda soru işaretlerinin oluşmasına neden oldu. Yoksa yerli otomobilimiz başka bir ülkede mi üretilecek? İşte konu hakkındaki tüm detaylar.

Geçtiğimiz yılın sonlarına doğru tanıtılan yerli otomobil tüm Türk halkını heyecanlandırmıştı. Hem tasarımı, hem de özellikleriyle gelecekten bir parça gibi görünen otomobil için ilk adımlar atıldı.

Yerli otomobili tasarlama ve geliştirmeden sorumlu olan TOGG’un başına Bosch’un önemli isimlerinden biri olan Gürcan Karakaş getirilmişti.

Karakaş geçtiğimiz günlerde yerli otomobil hakkında bazı açıklamalarda bulundu. TOGG CEO’sunun bu açıklamaları özellikle sosyal medyada çok ses getirdi. Açıklamaları yorumlamaya başlamadan önce Karakaş’ın söylemlerini birebir olarak sizlere aktaralım.

yerli otomobil 3

“ Bunun araştırmasını yaptık. Marka yaratmadan tasarıma kadar dünyanın en iyileri ile çalıştık. Doğuştan elektrikli yapabilen çok fazla şirket yok. O teknolojiyi edinmiş partnerlerle bu süreçte beraber çalışarak geliştirme yapıyoruz. Aracın elektrikli motoru için Bosch ile görüşüyoruz. Aracın bataryası için Çin ağırlıklı 6 firma ile gizlilik sözleşmesi imzaladık. Bunlardan biri ile anlaşacağız. Araç entegrasyonu konusunda teknoloji partneri olarak Alman mühendislik firması Edag’ı seçtik. Myra, İngiltere’nin kabul gördüğü, özelikle mekanik akşamlarda şasi sistemleri konusunda partnerlerimizden birisi. Tasarım için İtalyanlarla anlaştık. Dünya çapında bu işi en iyi kim yapar diye bakıyoruz. Nisan, Mayıs gibi tedarikçi seçimlerimizi tamamlamış olacağız. Teknolojiyi ülkemize getirip bunu Türkiye’den kiminle yapabiliriz ona bakıyoruz. Çok ciddi maliyet araştırmaları yaptık. Türkiye’de üretmek mi, başka bir yerde ürettirmek mi daha uygun maliyetli ona bakıyoruz. Partnerimizin karşısına oturunca neyin ne olduğunu biliyoruz.”

Karakaş’ın açıklamalarına bakıldığında yerli otomobilin hemen her aksamının farklı ülkeler tarafından geliştirildiği göze çarpıyor. Zaten sosyal medyada tepki toplayan kısım da tam olarak bu. Genel görüş yerli otomobilin, Türk mühendisler tarafından geliştirilmesi yönünde.

yerli otomobil

Hatırlanacağı üzere tasarımın İtalyan bir firmaya yaptırılması bile yoğun tepki çekmişti. Şimdi işin içerisine Almanlar, İngilizler ve Çinliler de girmiş durumda. Sadece İtalyanlara bile tepki veren kesimin, bu kadar yabancı tedarikçiye ses çıkarmaması zaten beklenemez.

Yerli otomobil nerede üretilecek?

Peki bu yapılanlar ne kadar doğru? Yani yerli otomobil için dünyanın en iyileriyle çalışmak ne derece isabetli bir karar?

Açık konuşmak gerekirse, küreselleşen dünyada hangi işi kime yaptırdığınız artık çok bir anlam ifade etmiyor. Öncelikli olarak şunu düşünmek gerekiyor. Alacağınız malın kaliteli, ucuz ve kullanışlı olmasına mı bakarsınız yoksa Türk malı olup olmadığına mı?

Doğrusu pek çok kişi kaliteli, ucuz ve kullanışlı olan malı tercih edecektir. İşte TOGG’un yapmak istediği de bu. Dünyanın en iyileriyle çalışarak piyasaya ciddi anlamda kaliteli bir ürün sunmak istiyorlar. Bunu çeşitli söylemlerle sabote etmenin pek bir mantığı yok.

yerli otomobil 1 1

İşin başka ülkede üretim kısmına gelindiğinde ise farklı söylemler ortaya çıkabilir. Malum, Hyundai, Toyota, Fiat, Renault, Ford gibi dünya devleri Türkiye’de otomotiv fabrikası kuruyorsa, bir bildikleri var demektir. Sonuç olarak Türkiye hem Avrupa, hem de Asya pazarına yakın bir ülke. Yani yerli otomobil modellerinin üretilmesi için en uygun yer de Türkiye olacaktır. Zira üretimin başka ülkeye kaydırılması haklı tepkileri de beraberinde getirebilir. Pek çok parça için dünyanın farklı bölgelerinden partnerler bulsalar bile kati suretle üretimi Türkiye’de yapmaları isabetli olacaktır. En azından ilk yerli otomobil için bu şart diyebiliriz.

Dilerseniz yerli otomobil hakkındaki tüm gerçeklere 4 bölümlük yazı dizimizden göz atabilirsiniz.