Yerli otomobil hakkındaki tüm gerçekler – Bölüm 2

En az elektrikli otomobil kullanan ülkeler

#İŞBİRLİĞİ

Yerli otomobil hakkındaki tüm gerçekler isimli yazı dizimizin ikinci bölümüyle karşınızdayız. İşte TOGG’un doğuşu ve ilk ciddi adımlar.

Tanıtımıyla birlikte Türkiye gündemine bomba gibi düşen yerli otomobil ile ilgili pek çok iddia ortaya atıldı. Bu iddiaların pek çoğu da Türkiye’nin yerli otomobilini karalamaya yönelikti. Üstelik bu karalama kampanyalarına yalan yanlış kaynaklar verilerek, halk yanlış bir şekilde bilgilendiriliyordu. Bu yanlış bilgilendirmenin en büyüğü ise otomobilin Çinli şirket Nevs tarafından üretildiği yönündeki iddialardı. Bu iddiaların ne denli yalan yanlış olduğunu yazı dizimizin ilk bölümünde okurlarımızla paylaşmıştık. Dilerseniz ilk bölümü aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

Bölüm 1: Yakın geçmişteki yerli otomobil macerası için tıklayın.

Bu bölümde ise yerli otomobilin nasıl ortaya çıktığına, TOGG’un nasıl doğduğuna ilişkin bilgileri sizlerle paylaşacağız. Şimdi lafı daha fazla uzatmadan 2. bölüme geçelim.

Bölüm 2: TOGG’un doğuşu

2017 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan TOBB genel kurulunda iş adamlarına seslenerek en büyük hayalinin yerli otomobil olduğunu dile getirmiş ve bazı iş adamlarının bu meseleye ön ayak olması gerektiğini ifade etmişti.

Nitekim Erdoğan’ın bu çağrısına 1 değil 2 değil tam 5 şirket yanıt verdi. Peki kimdi bu şirketler? Anadolu Grubu, BMC Otomobil, Kök Grubu, Turkcell ve Zorlu Grubu.

Türk medyasının değimiyle 5 babayiğit yerli otomobilin üretimi için ilk adımları 2017’de atmaya başladı. Sonuç olarak 25 Haziran 2018’de ilk somut adım atıldı ve Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu yani sıkça duyduğumuz ismiyle TOGG kurulmuş oldu.

yerli otomobil 3

TOGG’un CEO pozisyonuna ise Bosch’un üst düzey yöneticilerinden biri olan Mehmet Gürcan Karakaş getirildi. Karakaş daha önce Almanya’da en iyi 100 yöneticiden biri olarak seçilmişti. Karakaş’ın TOGG’un başına CEO olarak atanması bile işin ne kadar ciddi olduğunu bizlere gösteriyordu.

Karakaş TOGG’un başına geldikten sonra yerli otomobile dair bir takvim hazırladı. TOGG CEO’su kamuoyuna yaptığı açıklamada 2019 sonunda prototip modelin hazır olacağını ifade etmişti. Nitekim öyle de oldu. 27 Aralık’ta gerçekleşen sunumla, Karakaş’ın söz verdiği gibi yerli otomobilin tanıtımı gerçekleşti.

TOGG CEO’sunun açıkladığı takvimde yer alan 2. madde ise tanıtımı takiben kurulacak olan fabrikaydı. Karakaş bu fabrikanın 2 yıl içerisinde kurulacağını belirtmişti. Yani 2019 sonunda gerçekleşecek olan tanıtımın sonrasındaki 2 yılda fabrikanın kurulacağı çok önceden planlanmıştı.

yerli otomobil

Bu fabrika için ülkemizdeki otomotiv sanayisinin kalbinin attığı şehir Bursa seçildi. Bu seçim kimse için sürpriz olmadı.

Karakaş sunumda da bahsettiği üzere C segmentindei SUV modelini 2022 yılında yollara çıkaracaklarını, 2030’a kadar da model yelpazesini 5’e çıkacaklarını açıklamıştı. Ayrıca üretilen tüm otomobillerin de Euro Ncap güvenlik testinde 5 yıldıza sahip olacağını belirtmişti.

Burada Euro Ncap güvenlik testine ayrı bir başlık açmak gerekiyor. Hali hazırda ülkemizde en çok satan otomobillerin başında gelen Fiat Egea bile bu testten 3 yıldız almış durumda. Dilerseniz test sonuçlarına buradan göz atabilirsiniz.

TOGG’un doğuş ve planlama sürecini anlattığımıza göre akıllara takılan diğer sorulara geçeceğiz. Bunlardan en önemlisi de bu otomobilin kimin tasarlayıp, kimin ürettiği. Eğer bu soruların cevabını merak ediyorsanız bölüm 3’ü aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

Bölüm 3: Bu otomobili kim tasarladı?