Yerli otomobil hakkındaki tüm gerçekler – Bölüm 1

yerli otomobil 2 1

#İŞBİRLİĞİ

Son günlerin popüler başlığını mercek altına yatırıyoruz. Yerli otomobil hakkındaki tüm gerçekleri, şeffaflık içerisinde okurlarımızla paylaşıyoruz. İşte detaylar.

Tüm Türkiye’nin uzun bir süredir sabırsızlıkla beklediği yerli otomobil sonunda tanıtıldı. Türkiye’nin otomobili olarak lanse edilen araç tanıtılmasıyla birlikte sosyal medyanın da odak konularından biri haline geldi.

Yerli otomobili övenler kadar tasarımının alıntı olduğunu, yerli olmadığını iddia edenler de mevcuttu. Biz de bu yazımızda sosyal medyadaki bilgi kirliliğini en aza indirmek için yerli otomobil hakkında bilinen tüm gerçekleri okurlarımızla paylaşacağız.

Herşeyden önce şunu belirtmemiz gerekiyor. Küreselleşen dünyada yüzde yüz yerli diye bir kavram olması çok zor. Hele ki pek çok bileşeni olan otomobil sektöründe bu iş imkansıza yakın diyebiliriz.

Bugün sanayinin kalbinin attığı, pek çok sektörde üretim yapılan Amerika’nın bile otomobil konusunda yerlileşme oranı yüzde yüz değil. Hatta buradan da görebileceğiniz üzere ABD’nin en yerli arabası olan Chrysler Dodge Grand Caravan’ın yerlilik oranı yüzde 76 seviyesinde. Dolayısıyla bu otomobilin şu parçası başka ülkeden gelmiş o yüzden yerli değil demek büyük bir yanlış olacaktır.

Bu yazı dizimizde yerli otomobil hakkında bilinen yanlışları sizlerle paylaşacağız. İşte yazı dizimizin ilk bölümü.

yerli otomobil 3

Bölüm 1: Yakın geçmişteki yerli otomobil macerası

Şimdi gelelim yerli otomobilimizin hikayesine. Malum yerli otomobil tanıtıldığından beri sosyal medyada üretimin Çin merkezli Nevs tarafından yapılacağı, tüm tasarımın bu şirkete ait olduğuna dair bazı söylemler mevcut. Peki bu söylemler ne kadar doğru?

Şimdi herşeyin başına yerli otomobil söylentilerinin ortaya atıldığı, somut adımların ön plana çıktığı 2012 yılına dönelim.

O yıllarda Tübitak 100 milyon TL teşvik ödüllü bir yarışma yapacağını duyurdu. Bu yarışma yaklaşık olarak 2 sene sürdü. Sonuç olarak Anadolu Isuzu grubu yarışmayı kazandı. Tübitak yerli oto için verilecek olan teşvikin yarı yarıya düşürüleceğini açıklayınca kazanan taraf yarışmadan çekildi ve 2 sene boşa gitmiş oldu.

Sonrasında eski Saab modelleri üzerinden yeni yerli otomobil haberleri ve söylentileri ortaya çıktıysa da bunlar amacına ulaşamadı.

yerli otomobil 4

Hatta Tübitak, Saab’ın üretim tesisleri ile bazı modellerinin haklarını alan Çinli Nevs ile 4 prototip model üzerinde anlaşma sağladı. Bu araçların nihai hali ise Nevs tarafından üretilecekti.

İşte Nevs’in sitesinde yer alan ve Türkiye için üretileceğinden bahsedilen elektrikli otomobilin hikaye kısmını bu girişim oluşturuyor. Dolayısıyla bu ifadeyi okuyanlar yerli otomobili üretenin Nevs olduğuna dair bazı izlenimlere kapıldı. Sonuç olarak bu sosyal medyada gündem konusu haline geldi. Dilerseniz bu ifadeye aşağıdan göz atabilirsiniz.

“in june 2015, nevs began a collaboration with the scientific and technological research council of turkey to develop the turkish national electric car. in the long-term, the partnership means creating industrial synergies in development and manufacturing, and in the short-term, nevs will provide ıp and support during the development process – from the design of vehicles, products and services to production facility set-up and go-to-market capability.”

İddialar doğru mu yanlış mı?

Peki bu bize yerli otomobilin Nevs tarafından tasarlanıp üretildiğini gösterir mi? Tabi ki hayır. Çünkü bu ifadede bahsi geçen ve makyajlanarak bizlere yerli otomobil olarak yutturulmaya çalışılan Saab modelleri üretim aşamasına bile gelmeden ortadan kayboldu. Dolayısıyla Tübitak tarafından Saab’tan satın alınan 40 milyon euro’luk platformlar da çöp oldu. Ölü bir projenin bize maliyeti ise hayli yüklü oldu. Bu projede harcanan milyon euro’lar boşa gitti desek sanırım pek de yanlış bir ifade olmayacaktır.

yerli otomobil 1 1

Şimdi gelelim asıl sorumuzun cevabına, geçtiğimiz günlerde tanıtılan yerli otomobilin sosyal medyada iddia edildiği üzere nevs ile bir alakası var mı yok mu? Elbette yok. Yani yerli otomobilimizi üzere Çinli şirket değil. Dolayısıyla bu söylentilere, iddialara ve karalama kampanyalarına kesinlikle kulak asmamanızı tavsiye ederiz. Yazı dizisinin devamı için aşağıyı tıklayın.

Bölüm 2: TOGG’un doğuşu için tıklayın