Yerli otomobil hakkındaki tüm gerçekler – Bölüm 3

yerli otomobil

#İŞBİRLİĞİ

Yerli otomobil ile ilgili yazı dizimize kaldığımız yerden devam ediyoruz.  Bu bölümde otomobilin tasarımı ve geliştirme aşamasını mercek altına alacağız.

Yerli otomobilin tanıtımıyla birlikte sosyal medyadaki en önemli başlıklardan birisi de TOGG oldu. 2018 yılında resmen kurulan ve başına Gürcan Karakaş’ın geldiği TOGG ilk meyvesini geçtiğimiz günlerde verdi. Türkiye’nin uzun süredir merakla beklediği yerli otomobil sonunda tanıtıldı.

Bu tanıtımla birlikte ortada muazzam bir bilgi kirliliği oluştu. Pek çok kişi tasarımın başka firmalardan alındığı, üretimin Çin’e yaptırıldığı gibi doğruluk payı bulunmayan haberler ortaya attılar. Zaten yazımızın ilk iki bölümünde bu tarz söylemlerin ne derece yalan yanlış olduğunu sizlerle paylaşmıştık. Dilerseniz yazı dizimizin ilk iki bölümüne aşağıdan göz atabilirsiniz.

Bölüm 1: Yakın geçmişteki yerli otomobil macerası

Bölüm 2: TOGG’un doğuşu

yerli otomobil 4

Şimdi ise gelelim bölüm 3’e. Yani en çok merak edilen sorulardan birinin cevabını vermeye. Evet bu arabayı kim tasarladı? Daha da önemlisi aracın geliştirmelerini yani Ar-Ge çalışmalarını kim yürüttü? İşte bu sorunun yanıtı.

Bölüm 3: Bu otomobili kim tasarladı?

Evet, günlerdir yerli otomobil ile ilgili en çok merak edilen sorulardan birisi de bu. Yerli otomobili kim tasarladı? Aslında bu sorunun cevabı çok daha önceden verilmişti. Otomobilin tasarımının İtalya merkezli Pininfirina tarafından yapılacağı zaten ortaya çıkmıştı. Dolayısıyla bu bile bazı kesimleri rahatsız etti.

O kadar Türk mühendis bir tasarım çıkartamadı mı da İtalyan şirketle anlaştınız diye yaygara koparanlar oldu.

TOGG CEO’su göreve ilk başladığında “herşeyin en iyisi” diye bir ifade kullanmıştı. İşte Pininfirina da bu ifadeye uyan bir şirket. Dünyanın önde gelen pek çok otomobil üreticisinin ilk tercihi olan Pininfirina herşeyde önce yerli otomobile prestij katacaktır.

yerli otomobil 1 1

Şöyle düşünebilirsiniz. Sonuçta bu otomobil Avrupa ve hatta tüm dünya pazarında da boy gösterecek. Dolayısıyla global bir pazarda boy göstermek istiyorsanız, global ortaklarınızın olması size artı değer katacaktır. Pininfirina bugün Volkswagen grubuna mensup bazı otomobiller için de tasarım yapıyor. Fakat bugün Volkswagen’i kime sorarsanız sorun size tasarımı İtalyan şirketten aldılar, o yüzden de İtalyan markası demezler. Alman derler.

Dolayısıyla bizim yerli otomobilimiz de yollara çıktığında kimse tasarımını İtalyanlar yapmıştı, İtalya otomobili demeyecek. Türk otomobili diyecekler, Made in Türkiye diyecekler.

Şimdi tasarım işini netleştirdiğimize göre bir diğer başlığa geçelim. Malum TOGG tüm çalışmalarını, yerli otomobilin tanıtıldığı bilişim vadisinde sürdürüyor. Daha önce basına yansıyan haberlerde 200’ün üzerinde mühendisle Ar-Ge çalışmalarının sürdürüldüğü ortaya çıkmıştı. Hatta bir ara bu çalışmalara dair bir ofis içi videosu da mevcuttu fakat sonradan YouTube’tan kaldırıldı.

yerli otomobil

Yine sızdırılan bilgilere göre mühendis kalitesinin fazlasıyla ciddiye alındığı ve TOGG bünyesi altında çalışan parlak beyinlere normalin hayli üzerinde ücretler ödendiği de belirtiliyor. Yani Türkiye’nin yerli otomobili için ciddi bir çalışma ve ciddi bir beyin gücü harcanıyor.

Sonuç olarak yerli otomobil için ciddi bir çalışmanın sürdürüldüğünü söyleyebiliriz. Siz siz olun sosyal medyada yapılan yerli otomobilimizi karalama kampanyalarına ortak olmayın. Şunu unutmamak gerekiyor. Küreselleşen bir dünyada yaşıyoruz. Yüzde yüz yerli diye bir kavram zaten olamaz. Sonuçta bu elma, armut, portakal gibi bir şey değil. Dolayısıyla bakmamız gereken şey, üretim haklarının bizde olup olmadığı. Gerisi çok da önemli değil.

Bir sonraki bölümde, yerli otomobilin maliyeti ve olası satış fiyatı hakkında bilgi vererek yazı dizimizi sonlandıracağız.

Bölüm 4: “Yerli otomobilin maliyeti ve satış fiyatı” için tıklayın