Yerli aşı için gönüllüler aranıyor!

yapay zeka covid19

Türkiye tarafından geliştirilmekte olan yerli aşı için gönüllüler aranıyor. İşte konu ile ilgiili tüm detaylar.

Koronavirüs salgınında yeni zirvenin patlak vermesiyle aşı çalışmalarına da hız verildi. Hali hazırda, Çin, Rusya, Almanya, İngiltere ve Amerika’da aşı çalışmaları devam ediyor. Bu ülkelerden bazıları da aşı uygulamalarına başlamış durumda.

Uzun bir süredir Türkiye’nin de aşı çalışmaları mevcut. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay yerli aşının gelişim sürecinde yardımcı olmak iççin gönüllü vatandaşlar aradıklarını açıkladı. Oktay açıklamasında şu satırlara yer verdi.

“Son derece güvenli, yani preklinik dediğimiz, klinik öncesi çalışmaların anlamı şu: Aşı kimyasal olarak üretiliyor ama gerek laboratuvar gerek diğer çalışmalarla da bunun güvenilir olduğu tespit ediliyor ve insan üzerindeki uygulama aşamasına geçilmiş oluyor. Buradan herhangi bir hastalığı olmayan, sağlıklı ve henüz aşı yaptırmamış, henüz koronavirüse yakalanmamış vatandaşlarımızı gönüllü olmaya davet ediyorum.”

Yerli aşı için gönüllüler aranıyor!

” Ne kadar çok gönüllümüz olursa aşı çalışmasında o kadar hızlı şekilde sona geliriz. Erciyes Üniversitemizin yürüttüğü, FAZ-3 aşamasında bir aşı çalışmamız var. Kısmet olursa nisan sonu itibarıyla son aşamayı uyguluyor olacak. Dolayısıyla burada da gönüllerimize çok daha fazla ihtiyacımız olacak” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin yerli aşısının ne zaman hazır olacağı şimdilik belli değil. Muhtemelen ilerleyen günlerde aşı tarafında daha somut adımlar atılacaktır. Ülkemizde şu anda yaygın olarak Çin’den ithal edilen Sinovac aşısı kullanılıyor.

Ramazan ayında uygulanacak tedbirler netleşti