İlk Coronavirüs aşısını İtalya mı buldu ?

Coronavirüs (Covid-19)

Coronavirüs (Covid-19) aşısını bulmak için tüm dünya hız kesmeden çalışmalara devam ediyor. İtalya aşıyı geliştirdiğini iddia etti.

Her geçen gün yeni bir aşı bulundu haberi ile karşı karşıya kalıyoruz. Ancak geneli tabiri caizse boş çıkıyor. Peki ilk Coronavirüs (Covid-19) aşısını kim bulacak ? İtalyan bilim insanları, laboratuvar ortamında fareler üzerinde geliştirilen bir aşının yeni tip coronavirüs hastalığına karşı etkili olduğunu iddia ettiler.

İtalya’nın başkenti olan Roma’da bulunan Spallanzani Hastanesi’nde ilk Coronavirüs (Covid-19) testi yapıldı. İtalyan bilim insanları ilk etapta fareler üzerinde 5 adet aşı denediler. Bu 5 farklı aşıdan 2 tanesi finale kaldı ve bir tanesinin yeni Coronavirüs (Covid-19) hastalığına karşı antikorlar geliştirmeye yardımcı olduğu keşfedildi. Bu aşının SARS-CoV-2’yi nötralize etme özelliği bulunduğu açıklandı. Ancak şu ana kadar evet %100 bu aşı işe yarar diyemiyoruz. Dünyanın dört bir yanında hala bu hastalık için önlemler almaya çalışılıyor.

Türkiye’de bu hastalığa karşı yeni ilaçlar geliştirmeye devam ediyor. Tıpkı İtalya’da keşfedildiği iddia edilen aşıda olduğu gibi Türkiye’de geliştirilen ve TR-C 19 adı verilenilaç virüsü nötralize ederek etkisiz hale getiriyor. Bu ilacın ruhsatlandırılmasıyla ilgili süreç hemen başlatıldı. Coronavirüs (Covid-19) hastalığına karşı kullanılacak olan TR-C 19 isimli ilacın klinik test sonuçlarının olumlu çıkması halinde seri üretime geçilecek. İlacın seri üretimi VSY Biyoteknoloji ve İlaç Sanayi A.Ş. tarafından gerçekleştirilecek.

TR C19

Şu ana kadar dünyada 4,132,349 kişi koronavirüse yakalandı. Bu hastalıktan ölenlerin sayısı 280 bini geçi ve 281,059 kişiye ulaştı. Şu ana kadar iyileşenlerin sayısı ise 1,455,145. Ülkemizde açıklanan verilere göre Coronavirüs (Covid-19) çok ağır geçmiyor. Mesela bize en yakın ülkelerden İtalya ve İspanya’da sırasıyla 218,268 kişi ile 264,663 kişi bu hastalığa yakalandı. Ölenlerin sayısı iki ülkede toplam 57,016. ülkemizde ise 137,115 kişi coronavirüs belasına yakalanırken ölü sayısı sadece 3739.

Koronavirüs sivrisinekler aracılığıyla bulaşabilir mi ?

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz. Virüsün etkisi ne zaman geçer ve ilk aşıyı sizce kim bulur ? Haberin altına yorumunuzu bırakabilirsiniz.


Yorumlar kapatıldı.