Yeni Ebola Salgını hız kesmeden yayılıyor!

images

Covid-19 dünya genelinde 4 milyondan fazla insana bulaştı. Afrika da Yeni Ebola Salgını ortaya çıktı. 2020 hız kesmeden devam ediyor.

Koronavirüs tüm dünyada insanları öldürmeye devam ediyor. Ancak Afrika ülkelerinde sadece bu salgın hastalık yok. İnsanların maruz kaldığı çok sayıda salgın hastalık var. Demokratik Kongo Cumhuriyeti, ülkenin kuzeybatısında yeni Ebola salgını başladığını duyurdu. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan yazılı bir açıklama ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin, Equateur eyaletinin başkenti Mbandanka’daki Wangata bölgesinde Yeni Ebola Salgını ile karşılaşıldı.

Wangata’da şu ana kadar 6 kişi bu salgından olumsuz etkilendi. 4 kişi hayatını kaybederken 2 kişinin risk altında olduğu belirtildi. Laboratuvar testlerinin arttırılması durumunda daha fazla kişinin bu hastalığa yakalanmış olduğunun tespit edilebileceği belirtiliyor. Yeni salgın ilk kez nasıl ortaya çıktı şu an için bu konuda bir bilgi yok.

Yeni Ebola Salgını

Dünya Sağlık Örgütü Genel Müdürü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Bu, insanların yüzleştiği tek sağlık sorununun COVID-19 olmadığının bir göstergesi. Dikkatimizi salgın üzerinde yoğunlaştırsak da DSÖ, diğer sağlık sorunlarını da gözlemlemeye ve cevap vermeye devam ediyor” şeklinde bir açıklama yaptı. Bununla birlikte DSÖ Afrika Bölgesel Direktörü Dr. Matshidiso Moeti, “Oldukça zor bir zamandayken yaşanıyor ancak DSÖ, salgınla başa çıkabilme konusunda kapasiteyi yükseltmek için son iki yıldır sağlık yetkilileriyle, Africa CDC (hastalık kontrol ve önleme merkezi) ile ve diğer ortaklarla birlikte çalışıyor. DSÖ, bölgesel önderliğini sağlamlaştırmak ve verilen tepkinin hızlandırılmasını desteklemek için bir takım göndermeyi planlıyor” dedi.

Bildiğiniz gibi Demokratik Kongo Cumhuriyeti ilk Ebola vakasıyla 1975 yılında karşılaştı. İlk salgından bu yana 11 yeni Ebola salgını ile karşı karşıya kalındı. Yeni Ebola Salgını 11. sefer karşılaşılan Ebola virüsü.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından şu ana kadar paylaşılan veriler şu şekilde:

  • 31 Mayıs 2020 itibarıyla 3.195 raporlanmış vaka, 72 ölüm
  • 2019’dan bu yana 369.520 vaka, raporlanan 6.779 ölüm
  •  3.463 vaka, 2.280 ölüm. 1 Ağustos 2018’de tanımlandı. Salgın; Kuzey Kivu, Güney Kivu ve Ituri bölgelerinde devam ediyor.
  • 54 vaka, 33 ölüm. Mbandaka bölgesinde 8 Mayıs 2018’de başladı, 24 Temmuz 2018’de sonlandı

Çin uzaylı aramaya başlıyor!