Bilim insanları ebola virüsüne karşı çözüm üretti!

ebola virusu

Uzun bir süredir hastalık çalışmaları yapan bilim insanları ebola virüsüne karşı önemli bir avantaj elde edebilecekleri aşı geliştirdi. İşte haberimizin detayları.

Ebola virüsü ilk olarak Batı Afrika’da ortaya çıktı ve dünyanın birçok noktasında yayıldı. Amerika’ya kadar yayılan bu virüs, bugüne kadar binlerce insanın ölümüne neden oldu. Avrupa İlaç Ajansı bile bu hastalığa karşı mücadele edecek ve başarılı olacak kuruluşlara çeşitli ödüller vereceğini söylemişti.

Bilim insanları ebola ile mücadelede başarılı oldu

Bilim insanlarının 20 yıldan daha uzun süren çabaları sonucunda; Merck tarafından geliştirilen ve Ervebo adı verilen bir aşı geliştirildi. Bu aşı bugüne kadar yapılmış olanlar içerisinde tek lisans alan ilaç oldu.

ebola panigi

Avrupa Birliği bu ilacı onayladı. AB’nin onayından sonra Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bu olayı küresel sağlık için önemli bir an ve bu ölümcül hastalığa karşı savaşta muhtemel bir oyun değiştirici olarak niteledi ve bu aşıyı övdü. Kısa bir süre içerisinde Birleşmiş Milletler ön denemelere başlayacak.

AB tarafından kabul gören bu aşı, şu anda Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin doğu kısımlarında devam etmekte olan Ebola salgınları için kullanılmaya başlanacak. Muhtemelen önümüzdeki günlerde dünyanın her yerinde etkili bir tedavi yöntemi olarak kullanılabilir.

Bilim insanları yapay etleri marketlere dağıtacak