Araştırma: Yapay zeka yıllık 4.4 trilyon dolar değer katabilir

yapay zeka

Hızla gelişmekte olan yapay zeka (Artificial intelligence/AI) birçok alanda etkili olmaya başladı. Bir süredir yapay zekanın ekonomi üzerindeki potansiyel etkilerinin ne olacağı tartışılıyordu. Bu konuyla ilgili araştırma paylaşıldı.

Ekonomik eğilimleri inceleyen McKinsey Global Institute tarafından paylaşılan araştırma raporuna göre yapay zeka küresel ekonomiye yılda 4.4 trilyon dolara yakın değer katma potansiyeline sahip. Raporda 2030 – 2060 yılları arasında işlerin yarısının otomatik hale gelebileceği ileri sürülüyor. McKinsey bu değişikliğin birçok kişiyi etkileyeceğini belirtti. Daha önce AI hakkında yapılan tahminler ileri tarihleri içeriyordu, fakat son dönemde üretken yapay zeka araçlarının gücü ve gelişme hızı tahmini tarihleri de değiştirdi.

Yapay zeka birkaç sene içinde AGI seviyesine ulaşabilir

AI’la ilgili tartışmalardan biri AGI seviyesi. AGI’nin yararlı olabileceği kadar tehlikeli olabileceği konuşuluyor. AGI, Artificial General Intelligence anlamına geliyor. Türkçe olarak Yapay Genel Zeka diyebiliriz. AGI düzeyi, insan seviyesinde veya insan seviyesine yakın yapay zeka demek oluyor. Google DeepMind’ın kurucu ortağı olan Demis Hassabis yaptığı açıklamada, “Son birkaç sene içinde olan gelişmeler inanılmaz. Bu ilerlemenin yavaşlaması için herhangi bir neden görmüyorum. Hatta hızlanabileceğini bile düşünüyorum. Bence AGI seviyesinde yapay zeka birkaç yıl veya 10 yıl içinde gelebilir. Bunun olacağına inanıyorum” dedi.

yapay zeka

OpenAI CEO’su Sam Altman kısa süre önce katıldığı konuşmada protesto edildi. Protestocular, OpenAI ve benzeri şirketlerin, AGI seviyesindeki çalışmalarını durdurmaları çağrısında bulundu. Çünkü AGI’nin insanlık için tehdit oluşturabileceğini söylediler. OpenAI’ın GPT-5’i eğittiği ve yeni modelin AGI seviyesine çıkabileceği ileri sürülmüştü. Fakat Sam Altman, GPT-5’i eğitmediklerini ve çok zorlu bir süreç olduğunu söyledi. Şu anda eğitime başlamaya yakın bile olmadıklarını belirtti.

Mart ayı sonlarında aralarında Elon Musk, Steve Wozniak gibi ünlü isimlerin bulunduğu 1100’den fazla kişi, AI geliştiren tüm şirketlerin GPT-4’ten daha güçlü modellerin eğitimini 6 ay süreyle durdurulmasını talep etmişti. Bu çağrıyı içeren açık bir mektup imzalamışlardı.

Microsoft Xbox One oyunları yapmayı bırakıyor