Akıllı Telefon Pazarında Yükselen Trend: Yapay Zeka Odaklı Telefonlar

Amazon yeni bir yapay zeka botu

Yapay zeka özellikleri sunan akıllı telefonların sayısı hızla artıyor. Yayınlanan son rapor ise bu artışın önümüzdeki yıllarda daha da hızlanacağını gösteriyor.

ChatGPT’nin çıkışıyla birlikte yapay zeka programlarına olan ilgide patlama yaşanması, yapay zekanın bir anda teknoloji dünyasının itici gücü haline gelmesine sebep oldu. Bugün neredeyse tüm teknoloji şirketleri yapay zeka alanına bir şekilde girmenin yollarını arıyor. Telefon üreticileri de bu şirketler arasında yer alıyor. Fark ettiyseniz son dönemde piyasaya sürülen telefonlarda yapay zeka özellikleri ön plana çıkarılmaya başladı. Paylaşılan son veriler, bugün satılan telefonların yüzde 16’sı, ufak da olsa yapay zeka özellikleri barındırıyor. Dahası bu telefonların sayısının yakın gelecekte kayda değer ölçüde artması bekleniyor.

yapay zeka odakli akilli telefonlar

Pazar araştırma şirketi Canalys’in raporuna göre 2028 yılına geldiğimizde satılan akıllı telefonların yüzde 54’ü yapay zeka özellikleri sunuyor olacak. Dahası bu özelliklerin yakın gelecekte belirleyici bir hale gelebileceği düşünülüyor. Yani bugün telefonların kamera özellikleri ya da yonga seti gibi özelliklerine bakan kullanıcılar, yakın bir gelecekte bu kez telefonun ne gibi yapay zeka özellikleri sunduğuna bakmaya başlayacak. Akıllı telefon üreticileri de bu durumun farkında olduğu için daha şimdiden bu konuda birbirleriyle yarışmaya başladılar.

Telefonlarda kullanıcılara sunulacak yapay zeka özelliklerinde özellikle akıllı asistanların ve generative AI olarak bilinen resim üretme ve düzenleme özelliklerinin ön plana çıkması bekleniyor. Nitekim Apple, daha şimdiden Siri’ye ChatGPT’yi entegre etmek için çalışmalara başlamış durumda. Bu yüzden Siri benzeri akıllı asistanların çok daha gelişmiş hale gelmesi an meselesi gibi görünüyor.

Nothing Phone (2a) Special Edition Tanıtıldı