Yapay zeka Danimarka’da parti kurdu

Microsoft evren teorisi yapay zeka

Danimarka’da yapay zekanın yönettiği bir siyasi parti kuruldu. The Synthetic Party, parlamentoda temsil edilmeyenlerin sesi olmayı amaçlıyor.

Yapay zeka ya da evrensel olarak kullanılan adıyla A.I. teknolojileri gitgide daha da gelişmiş bir hal alıyor. Bu teknolojilerin gelişmesi, bu gelişmiş yazılımlara dair endişeleri de beraberinde getiriyor. Söz konusu A.I. olduğunda Terminator serisindeki Skynet’i hatırlamayan yoktur herhalde. Ancak tüm bu endişelere rağmen teknoloji dünyası bu alandaki çalışmalarını sürdürüyor ve her geçen yeni bir eşik daha aşılıyor.

Yapay zekanın hayatımızdaki rolünün her geçen gün biraz daha artacağını gözler önüne seren son örnek Danimarka’da yaşandı. Leader Lars adlı bir A.I. yazılımı, Danimarka’da siyasi parti kurdu. The Synthetic Party adını taşıyan bu siyasi partinin tüm politikalarını yapay zeka belirliyor.

Çin yapay zeka çalışmaları

Leader Lars aslında bir chatbot. Yani adeta bir insan gibi online sohbetler gerçekleştirebilen bir yazılım. O yüzden kendi iradesiyle siyasi bir parti kuracak kadar gelişmiş bir A.I. olduğunu söylemek pek mümkün değil. Ancak yazılımın yaratıcısı olan Asker Staunæs, Leader Lars için bir siyasi parti kurarak aslında bu yazılımların geldiği noktayı gözler önüne sermek için iyi bir taktik uyguluyor.

Asker Staunæs, Leader Lars’ın,1970 sonrasında Danimarka’da faaliyet gösteren fakat parlamentoya girecek kadar popüler olmayan siyasi partileri incelediğini ve bunları temsil edecek şekilde eğitildiğini söylüyor. Yani bugün Danimarka’daki oy verenlerin yaklaşık yüzde 20’sinin oyunu aldığı halde barajı geçemedikleri için parlamentoda temsil edilemeyen küçük partilerin görüşleri, Leader Lars’ta vücut buluyor. Asker Staunæs, Leader Lars’ın tüm bu küçük partiler adına vatandaşları temsil etme kabiliyetine sahip olduğuna inanıyor.

The Synthetic Party’nin yapay zeka ile oluşturduğu politikaları arasında evrensel vatandaşlık geliri, internetin kamusallaştırılması ve BT sektörünün hükumetin kapsama alanı içine alınması gibi konu başlıkları bulunuyor.

Elon Musk Twitter anlaşması federal soruşturma altında